Православните християни отбелязват църковния празник Лазаровден

16 април 2022 08:17  |  Общество

Днес православните християни отбелязват църковния празник Лазаровден, който е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които красят вратите на следващия ден – Връбница, познат още като Цветница.

Лазаровден или Лазарница е християнски празник, кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалена, когото Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за предстоящия празник Цветница. В българската традиция Лазаровден е и празник на нивите и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат да се обличат и държат така че да ги харесват ергените.

На Лазаровден празнуват всички, които носят имената Лазар, Лазо, Лазарин и Лъчезар.

Днес от 11.00 часа пред храм „Св. Димитрий Солунски” община Елхово организира базар под наслов “Пъстър, весел Великден”. Той има за цел да съхрани българските традиции и народно творчество. На базара ще бъдат изложени великденски сувенири, майсторски декорирани яйца и украси. Спазвайки традицията децата от детските градини “Невен“ и „Надежда” ще наричат за здраве и благоденствие и ще представят обичая на прекрасния празник в народното ни творчество – Лазаровден, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа.Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО