Допълнителна работа по български език и литература в ДГ“Надежда“

Публикувано преди 2 години  |  Образование

В двата филиала на ДГ “Надежда“, в селата Маломирово и Бояново, през настоящата учебна година са сформирани четири групи за допълнително изучаване на български език и литература. Групите включват по 6 деца, при които се наблюдават проблем при общуването на български език. Повечето деца срещат трудности при съставяне на изречение и кратък текст. В работата с децата учителите изискват правилно произношение на думите, защото част от тях имат артикулационни проблеми и срещат трудност. Слушат с интерес български народни приказки и с желание участват при драматизацията им. На празника на Християнското семейство децата представиха драматизация по приказката „Дядо и ряпа“, като показаха , че заедно всички в семейството, задружно могат да постигнат успех. По проекта са закупени интересни книжки с български народни приказки, дидактични материали – карти, пъзели и за всяко дете книжка за писане на печатните букви от българската азбука. Децата разказват за себе си, за своя приятел в детската градина или домашен любимец, за любим сезон от годината и защо точно той. Когато разказват, децата обичат да рисуват картини от преживявания. Опитват се да научават наизуст кратки стихчета. Разказват за семейството си, за очакванията им по Коледа. Разказват по една и повече картини, както и част от познат текст.

Планираните теми са разнообразни , работи се с различни методи и подходи, за да се ангажира вниманието на децата, за по-лесно и бързо усвояване на правилен български език, което включва – развитие на речта, граматически правилна реч, звукова култура, възприемане и пресъздаване на литературно произведение, обогатяване на речника.

Децата се включват с желание в заниманията. Научават нови художествени произведения, приказки, стихове и разкази, повишава се интереса им към книжките , както и отношението им към тях. Опитват се да съчиняват приказки и гатанки и да работят в малки групи.


Статията е публикувана на 3 декември 2021

Следете ни в Google News Showcase
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА