Допълнителна работа по български език и литература в ДГ“Надежда“

Публикувано преди 1 година  |  Образование

В двата филиала на ДГ “Надежда“, в селата Маломирово и Бояново, през настоящата учебна година са сформирани четири групи за допълнително изучаване на български език и литература. Групите включват по 6 деца, при които се наблюдават проблем при общуването на български език. Повечето деца срещат трудности при съставяне на изречение и кратък текст. В работата с децата учителите изискват правилно произношение на думите, защото част от тях имат артикулационни проблеми и срещат трудност. Слушат с интерес български народни приказки и с желание участват при драматизацията им. На празника на Християнското семейство децата представиха драматизация по приказката „Дядо и ряпа“, като показаха , че заедно всички в семейството, задружно могат да постигнат успех. По проекта са закупени интересни книжки с български народни приказки, дидактични материали – карти, пъзели и за всяко дете книжка за писане на печатните букви от българската азбука. Децата разказват за себе си, за своя приятел в детската градина или домашен любимец, за любим сезон от годината и защо точно той. Когато разказват, децата обичат да рисуват картини от преживявания. Опитват се да научават наизуст кратки стихчета. Разказват за семейството си, за очакванията им по Коледа. Разказват по една и повече картини, както и част от познат текст.

Планираните теми са разнообразни , работи се с различни методи и подходи, за да се ангажира вниманието на децата, за по-лесно и бързо усвояване на правилен български език, което включва – развитие на речта, граматически правилна реч, звукова култура, възприемане и пресъздаване на литературно произведение, обогатяване на речника.

Децата се включват с желание в заниманията. Научават нови художествени произведения, приказки, стихове и разкази, повишава се интереса им към книжките , както и отношението им към тях. Опитват се да съчиняват приказки и гатанки и да работят в малки групи.Статията е публикувана на 3 декември 2021


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »