Честити осми март на всички дами!

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

На всички ни е ясно, че жените не заслужават само един специален празник в годината, но все пак 8 март е не само Международен ден на жената, а и признание за икономическите, политическите и обществени постижения на жените в съвременния свят, така че наистина носи много стойност!

Този празник е наложен от социалистите (много хора го смятат за комунистическа идеология), но постепенно е станал част от културата на много страни, най-вече в Европа. В повечето от тях 8 март е загубил своята политическа окраска и е просто ден, в който мъжете изразяват своето внимание към жените около тях.

У нас този ден се чества и като Ден на майката и повечето деца радват с малки подаръци своите майки и баби.

Интересното е, че първото отбелязване на 8 март като Ден на жената е през 1909 г. в Щатите и е по инициатива на Американската социалистическа партия.

След Октомврийската революция в Русия обаче, участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 г. също препоръчват Осми март за Международен ден на жената.

През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР, но и до днес денят е неработен в Русия и другите страни от бившия Съветски съюз – Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Република Македония и Монголия.

В България 8 март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.

Ако и вие обичате този празник и имате традиция да го чествате, то пожелаваме ви винаги да бъдете обичана, а хората около вас да са благодарни, че ви има!

Освен това се стремете да бъдете силна, горда и искрена, но в същото време да не губите своята женственост и нежност!Статията е публикувана на 8 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Софийски реалности: Болница няма нормален паркинг за пациентите, в двора ѝ ще правят хотел
Пациенти на голяма столична болница са принудени да спират в най-дясната лента на оживен булевард. Така, автомобилите ... прочетете още »
Тихомир Безлов: Докладът на Държавния департамент е внимателен, съобразен с изборите у нас
„В доклада на Държавния департамент на САЩ се цитират решенията на съда. Тонът е внимателен и очевидно ... прочетете още »
Южна Корея и Япония започнаха нормализиране на отношенията помежду си
Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че ще нареди връщането на Япония в списъка на Южна Корея със ... прочетете още »
Положението с правата на човека се влошава в световен мащаб
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази съжаление за влошаване на правата на човека в световен мащаб, ... прочетете още »
"Гардиън": Си Цзинпин идва в Москва точно когато Китай напира да играе по-доминираща роля в света
Китайският президент Си Цзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският ... прочетете още »
ISW: Русия все пак напредва в Бахмут
Руските сили отбелязаха незначителни успехи във и около Бахмут на фона на съобщенията за увеличаване на темпото ... прочетете още »
Шакира с шокиращ ход?
Според испански медии известната певица Шакира е поставила кукла "вещица" на балкона на къщата ѝ в Барселона ... прочетете още »
Поредна спецакция на МВР, този път в Сандански и Кресна
В ход е специализирана полицейска операция за противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и противодействие ... прочетете още »