Урок по родолюбие за учениците от ПГ „Св. Климент Охридски“-Елхово (+снимки)

  546 | Публикувано преди 1 месец  | Образование

УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ НА СДРУЖЕНИЕ „ХАЙДУТИ“ в ПГ „Св. Климент Охридски“-Елхово по проекти „Занимания по интереси“ и „Иновации в действие“

На 12 април в читалище „Развитие“-Елхово сдружение „Хайдути“ представиха „Урок по родолюбие“ пред всички ученици и учители от ПГ „Св. Климент Охридски“-Елхово и гостите по проект „Иновации в действие“ от гр. Попово – обл. Търговище, гр. Завет – област Разград и с. Конарско, обл. Благоевград. Урокът е организиран от клуб “Дигитализирана история“ с ръководител Добринка Костова-главен уредник в музея, по покана на директора на гимназията г-жа Йовка Драгоева и с любезното съдействие на Етнографско-археологически музей-Елхово.

Сдружение “Хайдути” пренесоха хайдушкия дух на славния български народ в залата на читалището и разказаха за историята и възникването на хайдушкото движение и героизма на хайдутите и техния хайдушки бит. Демонстрираха и показаха на живо автентично хайдушко облекло и автентично оръжие от нач. на XIX век. Представиха образователен видео урок, възстановка на хайдушка битка и трейлър на игралния филм „Смутни времена“, с участието на самите тях, а актьорът Златко Златков завладя публиката с рецитиране на текстове от исторически книги и стихотворения.

Учениците имаха възможността не само да видят, но и да се докоснат до хайдушкото бойното снаряжение /реставрирано и обезопасено/, да научат как се зарежда и как се стреля, да задават много въпроси и да си тръгнат със запалена страст към българската история.Статията е публикувана на 13 април 2022


Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Живко Иванов е сред 10-те финалисти за Годишните награди на Фондация "Енчо Керязов" в категория Спорт
Десетте най-силни кандидатури, които продължават към финала за Годишните награди на Фондация "Енчо Керязов", вече са ясни ... прочети още »
Поредно успешно представяне на ученици от ПГ „Св. Климент Охридски“ на Национална олимпиада по ИТ
На 14 май 2022 т.г. Диан Гинчев и Димитър Маджаров от 8А клас се явиха на финалния ... прочети още »
Награда от 11-ти Национален конкурс за шестокласничка от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово (+снимки)
Награда от 11-ти Национален конкурс за изработване на театрална кукла на любими литературни герои за шестокласничка от ОУ ... прочети още »
Загина шофьор, а 2 жени са ранени в жестока катастрофа близо до село Княжево
В тежка катастрофа загина шофьор на 61 г., а две негови спътнички са ранени и откарани в ... прочети още »
Окончателно – украинският шофьор, причинил катастрофа до Лесово, е осъден на 4 години затвор
Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по делото за катастрофата край ... прочети още »
Даниел Иванов-Аоияма е едноличен водач на турнира в Токио
Даниел Иванов-Аоияма постигна шест поредни победи на започналия в края на миналата седмица турнир по сумо в ... прочети още »