Днес е Световният ден на пчелите

Публикувано преди 3 седмици  |  Общество

На днешния 20-и май отбелязваме Световния ден на пчелите. Той е част от календара на ООН от 2017-а година. Датата е избрана във връзка с рождението на Антон Янса, който през 18-и век революционизира пчеларството в родната си Словения, въвеждайки модерни техники за отглеждане на пчели.

Днешният ден цели да подчертае огромното значение на пчелите за съществуването на живота на Земята. Със своята роля на опрашители, те спомагат за поддържането на равновесие в природата. Без тях растителният свят не би могъл да съществува, създавайки среда, дом, храна за животинските видове.

Тази година отбелязваме Световния ден на пчелите за пети път. При това в епоха, в която пчелите са пряко застрашени. И причината за това е човешката дейност – употребата на пестициди, замърсяването на околната среда, упадъка на природата. Пчелите са нашият съюзник срещу промените в климата.Статията е публикувана на 20 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »