Сарафов за случая „Локорско“: Каналджиите са били 6 човека, сами са си правили тайниците

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Тези 18 загинали млади хора и мнозината пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите, от прочистване на МВР от предишен вътрешен министър. Закриха най-сериозния елемент от борба с организираната престъпност – Спецследствието. Резултатите са видими“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на специален брифинг пред медиите след като вчера бяха открити 18 задушени мигранти.

Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов изтъкна дейността на своите служители. Той разказа какво са открили следствените органи и че мигрантите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция, плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

„Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата – между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов, цитиран от Нова телевизия. По думите му тайниците са оборудвани с фолио, за да пречат на рентген да види телата вътре.

„Към 7-7:30 сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 14 и 35 години. В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, обясни директорът на следствието.

Той изтъкна, че са извършени над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови. „Успяхме в рамките на тези 24 часа да установим цялата престъпна дейност на тази група. Работихме по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на тази каналджийска група. МВР извърши оперативна и разузнавателна дейност”, каза Сарафов.

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно”, каза Сарафов.

По думите на Атанас Илков, директор на Националната полиция, един криминален случай се политизира, което не е добре. По-важното е да има законови промени, каза той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 18 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »
Руски командир: Киев атакува с танкове Леопард и не може да бъде спрян
Заместник-началникът на руската гвардия в самопровъзгласилата се и анексирана от Русия Донецка народна република (ДНР) Александър Ходаковски ... прочетете още »
Инстаграм звезда се показа по розово бельо
Брит Мануела е модел и Инстаграм звезда. Брит е американка. Тя е родена през щастливата за националния ... прочетете още »
Ако са депутати: 52% от българите биха подкрепили в пленарна зала кабинета "Денков-Габриел"
52% от хората биха гласували "за" правителството "Денков-Габриел". Това сочи експресното национално-представително проучване на "Алфа рисърч", направено ... прочетете още »
Димитър Стоянов защити Радев и се скара на ген. Атанасов
Днес направихме отчет на това, което свърши служебното правителство за последните четири месеца. Бих пожелал успех на ... прочетете още »