Макрон разговаря със Зеленски

20 февруари 2023 05:57  |  Света

Френският президент Еманюел Макрон снощи е разговарял по телефона с президента на Украйна Володимир Зеленски в момент, когато западните лидери се стремят да укрепят отношенията си с Украйна на фона на наскорошните руски атаки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Канцеларията на Макрон съобщи, че двамата лидери са обсъдили неотдавнашните посещения на Зеленски в Лондон, Париж и в Брюксел и че Макрон е потвърдил пред Зеленски подкрепата на НАТО за повече военни доставки за Украйна. Френският президент също така е потвърдил подкрепата си за състоящ се от 10 точки мирен план, изложен от Зеленски по време на разговора.

Междувременно Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че украинските военни нанасят „извънредно значителни“ загуби на руските сили в източната част на Донбас. „Ситуацията е много сложна. И ние се сражаваме. Ние разбиваме нашествениците и нанасяме извънредно значителни загуби за Русия“, каза Зеленски.

Украинският президент спомена няколко града в Донбас, където сраженията са съсредоточени от месеци, като заяви, че „колкото повече загуби търпи Русия там, в Донбас – в Бахмут, Угледар, Маринка, Кременна – толкова по-бързо ще успеем да прекратим тази война с победа на Украйна“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО