МААЕ обсъжда с Иран информацията за открития обогатен до 84% уран

20 февруари 2023 06:57  |  Света

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) снощи заяви, че обсъжда с Иран резултатите от наскорошни проверки, след като „Блумбърг нюз“ публикува информация, че проверка на агенцията е открила обогатен до 84% уран, което е близко до нивото, необходимо за производство на оръжие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„МААЕ е запозната с неотдавнашните съобщения в медиите, свързани с нивата на обогатяване на уран в Иран“, заяви агенцията в „Туитър“. „МААЕ обсъжда с Иран резултатите от неотдавнашните дейности за проверка на агенцията и ще информира Съвета на управителите на МААЕ, когато е необходимо“, пише още в съобщението.

Иран обогатява уран до чистота 60% от април 2021 година, посочва Ройтерс. Преди три месеца той започна да обогатява до това ниво във втори обект – завод близо до град Фордо, който е вкопан в планина. За производството на оръжия е необходим уран, обогатен до около 90%.

„Блумбърг“ съобщи, че МААЕ е се опитва да изясни как Иран е обогатил уран до 84%, като се позовава на двама високопоставени дипломати. Агенцията добави, че откритият материал може да е бил „погрешно натрупан поради технически трудности в работата на центрофугите – нещо, което се е случвало и преди“, цитирайки един от дипломатите.

Агенция Ройтерс посочва, че не е успяла да потвърди информацията от независими източници.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО