Байдън не възнамерява да посети Украйна

20 февруари 2023 07:57  |  Света

Президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица ще посети Полша, но според служител на Белия дом няма да посети Украйна в навечерието на годишнината от началото на руската инвазия, предаде предаде ДПА в партньорство с Ти Си Ей, съобщи БТА.

Байдън ще изрази продължаващата подкрепа на САЩ за Украйна, докато е в съседна Полша, където ще кацне във вторник сутринта, но това ще бъде всичко, заяви снощи говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. „Очевидно е, че поддържаме висока степен на солидарност с украинския народ“, каза той в предаването „Неделното шоу с Джонатан Кейпхарт“ (The Sunday Show with Jonathan Capehart) по Ем Ес Ен Би Си (MSNBC).

„Съединените щати са водещи в света по отношение на приноса – независимо дали става въпрос за хуманитарна помощ или въоръжение за Украйна – и ние ще продължим да използваме силата си да свикваме срещи, за да мобилизираме света, да мобилизираме подкрепа за Украйна. Но няма планове президентът да влиза в Украйна по време на това пътуване“, каза още Кърби. Според Белия дом Байдън ще се срещне с полския президент Анджей Дуда, за да обсъдят „колективните усилия за подкрепа на Украйна и засилване на възпиращата сила на НАТО“. Байдън ще се срещне и с лидерите на източни членове на НАТО и ще произнесе реч за това „как ще продължим да подкрепяме народа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Белият дом.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО