Изграждат нов изследователски реактор в Нидерландия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Регулаторът за ядрена безопасност и радиационна защита (ANVS) на Нидерландия одобри изграждането на нов ядрен реактор за производство на медицински изотопи в Петен, в северната част на страната. Реакторът Pallas ще замени стария високопоточен реактор (HFR) в Петен и ще произвежда медицински и промишлени изотопи, предаде NL Times.

Той ще се използва и за ядрени технологични изследвания. Реакторът позволява производството на радиоактивни вещества, които са необходими при назначение на диагностични тестове на пациенти с онкологични заболявания и за хора със сърдечно-съдови проблеми.

Настоящият изследователски реактор в Петен е на около 60 години и е един от най-важните доставчици на медицински изотопи в света. Изграждането на реактора Pallas означава, че Нидерландия ще продължи да произвежда тези изотопи през следващите години. Идеята е между 2026 и 2030 г. проектът да има преходна фаза между стария и новия изследователски реактор.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 20 февруари 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »
Руски командир: Киев атакува с танкове Леопард и не може да бъде спрян
Заместник-началникът на руската гвардия в самопровъзгласилата се и анексирана от Русия Донецка народна република (ДНР) Александър Ходаковски ... прочетете още »
Инстаграм звезда се показа по розово бельо
Брит Мануела е модел и Инстаграм звезда. Брит е американка. Тя е родена през щастливата за националния ... прочетете още »
Ако са депутати: 52% от българите биха подкрепили в пленарна зала кабинета "Денков-Габриел"
52% от хората биха гласували "за" правителството "Денков-Габриел". Това сочи експресното национално-представително проучване на "Алфа рисърч", направено ... прочетете още »
Димитър Стоянов защити Радев и се скара на ген. Атанасов
Днес направихме отчет на това, което свърши служебното правителство за последните четири месеца. Бих пожелал успех на ... прочетете още »