Монтана ще е с временен бюджет от 70 млн. лева

21 февруари 2023 14:02  |  България

На 23 февруари Общинският съвет в Монтана ще приеме временен бюджет за тази година, който ще бъде активен до приемането на редовен бюджет на държавата и общините от следващото Народно събрание, съобщи пред БТА кметът на Монтана Златко Живков.

Временният, наричан и удължен бюджет, ще бъде в рамките на миналогодишния. Неговата стартова рамка е 69 700 000 лева, като държавната субсидия е около 43 милиона лева, а собствените приходи на общината – 25 милиона лева. Макар и да има ограничение от рамките на предишната година, то бюджетът ще е най-големият като сума от демократичните промени насам, заяви Живков и коментира, че очаква в края на годината той да достигне около 75 милиона лева.

В бюджета са планирани средства за подпомагане на млади семейства и за стартиращ бизнес, за стипендии на талантливи деца, за издръжка на студенти по медицина и педагогика, които след завършване на обучението си да работят в Монтана, за финансиране на местни инициативи, за безплатни карти на пенсионери, за издръжка на различни клубове на пенсионери и хора с увреждания, за подпомагане на местната болница и т.н. За капиталови разходи са предвидени 2 милиона лева.

Най-големият инфраструктурен обект ще бъде завършването на ремонта на централния площад „Жеравица“, който трябва да стане готов до края на годината. Ще бъде довършен и ремонтът на читалище „Разум“, ще се ремонтират улици и паркинги в Монтана. „Община Монтана няма да чака приемане на редовен бюджет, а веднага след приемането на временния ще започне работа по своята амбициозна програма за развитие през годината“, заяви Златко Живков.

Освен от бюджета, община Монтана ще черпи средства и от европейските програми. През тази година трябва да бъдат усвоени 19 106 000 лева, което е с около 6 милиона лева повече от 2022 година. Ще продължи изграждането на Младежки център по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По програмите „ЛАЙФ“ и „Околна среда“ ще бъдат финансирани мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух – замяна на стари отоплителни уреди на твърдо гориво с нови, щадящи околната среда. Ще се работи и по проекти, финансирани от програмите „Развитие на човешките ресурси”, „Добро управление”, „Наука и образование за интелигентен растеж”, „Трансгранично сътрудничество” и по Националния план за възстановяване и устойчивост, уточни кметът на Монтана Златко Живков.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО