Награди за ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово – „Кукерландия“ (+снимки)

Публикувано преди 3 седмици  |  Образование

В националния конкурс за приложно изкуство „Кукерландия“ от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово се включиха шестима ученици с кукерски маски: Георги Виолетов от 4 „а“ клас с ръководител г-жа Стела Гаджонова изработи кукерска маска от с. Маломир; Симона Тихомирова от 6 „б“ клас с ръководител г-н Ангел Трънков изработи атрактивна кукерска маска и г-жа Елена Стоянова в часовете за „Занимания по интереси“ с четирима ученици изработиха автентична маска от с. Бояново и с.Маломирово, както и авторски маски –Емилия Стефанова и Дияна Узунова от 6 клас.

На 17.02.2023 година жури в състав: председател Динка Ангелова – етнограф и членове: Стойка Цингова – изкуствовед и Илияна Илиева – директор на ОДК – Ямбол, класира във втора възрастова група 10-14 г., на Националния конкурс – изложба по приложно изкуство „Кукерландия“ следните ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Елхово:
Първо място: Димитър Андонов – 6 „а“ клас – за автентична кукерска маска от с. Бояново.
Второ място: Младен Стоянов – 6 „б“ клас – за автентична кукерска маска – „Харманджийско джамало“ от с. Маломирово.

И двамата са участници в кукерските групи на с. Бояново и с. Маломирово. Димитър и Младен взеха участие в Общинския кукерски празник в гр. Елхово на 18.02.2023 г., където също бяха наградени.

Кукерските маски са изработени в часовете „Занимания по интереси“ в 7 група за ЦОУД с ръководител Елена Стоянова. Кукерската маска от с. Бояново е изработена с автентични материали: овча кожа, вълнена прежда, дантели, огледалца, ресни, ширити и месали, заковани върху дървена рамка. Огледалцата по маската служат духовете да се оглеждат в тях, да се изплашат и избягат. Историята на автентичните маски бе издирена от Димитър и Младен и изслушана от учениците в групата.

„Харманджийското джамало“ от с. Маломирово е изработено от две дървени летви за човката, дрянова пръчка за шия и памучна материя и автентичен месал за тялото. Главата, рогите и шията са облечени в овча кожа, обърната с вълната навън. Има памучна връвчица, която се подръпва в такт и потраква с танца на кукерите. Има и „Грамутка“ – гърбица от възглавничка, пълна с плява.

Конкурсът има за цел да съхрани и популяризира българските обичаи, даде възможност на участниците за творческо пресъздаване и интерпретиране на задължителните елементи на кукерската маска в съответния регион, от който са участниците. Учениците научиха историята и традициите на нашия край, и се забавляваха при изработването на автентичните маски.

Директорът г-жа Снежина Добрева поздрави участниците и наградените за старанието им да съхранят традициите на родния край живи и привлекателни.Статията е публикувана на 2 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Бус помете три коли и пешеходец в Ямболско
Бус помете три паркирани коли и бъсна пешеходец в Ямбол, предаде Radio 999 BG. Катастрофата е станала ... прочетете още »
Индия е недоволна: Русия не изпълнява оръжейните си поръчки
Поради войната в Украйна Русия не е в състояние да изпълни жизненоважни отбранителни поръчки, които е поела ... прочетете още »
Еди Хърн със сензационно предложение в бокса
Един от водещите промоутъри в бокса в момента – Еди Хърн, предлага четиримата най-известни атлети сега в ... прочетете още »
Наградиха наши военни, помагали след разрушителните трусове в Турция и Сирия
Военнослужещи от състава на 16-а авиобаза Враждебна и медици от Военномедицинска академия, които участваха в дейностите в ... прочетете още »
Как Русия похищава украински деца: пет престъпни сценария
От началото на войната в Украйна Русия е отвела хиляди деца от окупираните украински територии към Руската ... прочетете още »
"Уoлcтpийт" изĸyпyвa вoдaтa нa зacтpaшeни oт cyшa peгиoни в CAЩ
Cвъpзaни ĸoмпaнии c тpyднo пpocлeдимa coбcтвeнocт изĸyпyвaт гoлeми мacиви зeмeдeлcĸa зeмя в зaпaднитe aмepиĸaнcĸи щaти зapaди пpaвoтo ... прочетете още »
Колко самолета годишно ще произвежда Русия
Πpoизвoдcтвoтo нa caмoлeти в Pycия дo 2026 гoдинa щe дocтигнe пoвeчe oт 100 caмoлeтa гoдишнo, ĸaтo индycтpиятa ... прочетете още »
20 години затвор за млада жена от Скравена, блъскала бебето си в табла на метално легло
Подсъдимата М.Б. (на 21 години), предадена на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – София, е ... прочетете още »