Важните новини във ФАКТИ на 18.03.2023 г.

Публикувано преди 1 година  |  България

Костадинов: Това, което ще ни спаси в тази очертаваща се огромна икономическа криза, е запазването на българската валута

Когато започна войната в Украйна и бяха гласувани антируските санкции в парламента, ние поставихме въпроса кой ще плати цената. Затова гласувахме срещу въвеждането на тези санкции, защото те са в ущърб на българския икономически и национален интерес. Това коментира пред Нова телевизия за финансовото състояние на държавата лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Калоян Методиев: Създадоха криза, отрекоха се от нея и сега най-нагло я проектират върху обществото. Бяхме на косъм

Служебният премиер на Радев цял ден обикаля медиите и сипе лъжи и омраза. Създадоха криза, отрекоха се от нея и сега най-нагло я проектират върху обществото. Вече удрят на ангро – бизнеса, потребителите, социално слабите, партиите, народната банка… Преди три дни, с доклад подготвен на среща в президентството, почти доведоха държавата до ръба на паниката, а банковата система до срив. Бяхме на косъм. Добре, че отговорни партийни лидери, почти всичките ни икономисти, финансови коментатори, журналисти, Българската народна банка (БНБ) застанаха като един и успокоиха хората след безумието на службашите. Адмирации! Моментът беше критичен!

Димитър Стоянов: Правим всичко възможно, за да осигурим експлоатацията на българските МиГ-29 поне до 2025 г.

Еврокомисарят Тиери Бретон посети военните заводи в Сопот, за да оцени възможността за увеличаване на производствения капацитет на нашата отбранителна индустрия.

Петър Витанов: Дори в най-дивашката капиталистическа държава като САЩ имаме прогресивно данъчно облагане

В България понеже се сблъскваме всекидневно с проблемите на нашите граждани, един от най-големите е липсата на справедливост. Такава гигантска пропаст, такъв разлом – това е Марианската падина, такова чудо няма никъде в цивилизования свят. Това каза Петър Витанов, ръководител на Делегацията на социалистите в Европейския парламент, в интервю за аудиокаста на „Фокус“ „Това е България“.

Стефан Тафров: Докладът на финансовия министър Росица Велкова бе груба политическа пропаганда

„Докладът на финансовия министър Росица Велкова бе груба политическа пропаганда. Това, което направи министърката, е съвършено недопустимо. Когато един министър на финансите говори така за своята страна, той подкопава доверието към страната си. Министърът на финансите Росица Велкова се опитва да създава паника и това е недопустимо”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS Стефан Тафров – бивш посланик на България в ООН и кандидат за депутат от коалицията ПП-ДБ.

Димитър Манолов: Когато има ставка на ДДС от 9%, вероятно някой трябва да си помисли, че трябва да има и 22%

„Ако държавната енергетика беше разграбена като всичко в тази държава, от къде миналата година щяха да съберат средства от свръхпечалби да плащат тока на бизнеса. Когато миналата година облагаха с данък енергетиката, беше хубаво, сега, когато облагат с данък други – не е добре”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа” след предложението на Министерството на финансите за промяна на данъчната политика.

СИНПИ: Не може да се каже, че България е бедна страна, но неправилно се преразпределя публичният ресурс

В никакъв случай не може да се каже, че България е бедна страна, но неправилно се преразпределя публичният ресурс. Данъците, които държавата събира всяка година от 2019 г. насам са с между 4,5 и 5 милиарда лева повече от предходната година. Но никой не обръща внимание на това как се разпределят тези пари. Тази година те ще бъдат 67 милиарда лева, в сравнение с миналата година, когато са били 62 милиарда. За съжаление сме свидетели как от началото на КОВИД-пандемията публичните финанси, нашите пари, се харчат хаотично.

Васил Велев: Като временна мярка бихме предложили ДДС да се увеличи на 22%.

„Никакви свръхданъци, свръхпечалби или свръхприходи няма да компенсират свръх безотговорните свръхразходи на свръхпопулистките народни събрания”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS председателят на АИКБ Васил Велев.

Лъчезар Борисов: Няма заплаха за промяна на курса лев към евро. Бордът е изключително стабилен в България

Няма заплаха за промяна на курса лев към евро. Бордът е изключително стабилен в България. Рисковете, които се коментират, са в средносрочен и в дългосрочен план. Не се говори за фиксирания курс лев-евро. Това заяви в новото студио на предаването „Офанзива” по NOVA NEWS бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов.

Асен Василев: Над 50 млрд. лева има, които могат да стигнат до всеки край на страната, но трябва да си приемем законите

Хората ни казаха няколко неща, но първото е, че са притеснени от цените, но това, че пенсиите и заплатите са мръднали малко нагоре ги прави по-спокойни. Питаха ни дали ще продължим политиката по доходите, която започна миналата година. Истината е, че ще можем, защото се показа, че в държавата пари има, ако си ги събира НАП и е въпрос тези пари да стигат до хората и фирмите, а не само до няколко фирми и няколко човека. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и лидер на листата на ПП-ДБ в Хасково Асен Василев, предаде репортер на Novini.bg.

Георги Ангелов: В България нещо, като го въведеш еднократно, става вечно

„Миналата година държавата щедро раздаде пари на бизнеса, сега иска да измисли някакъв данък, с който да си ги върне обратно същите пари. Това е малко абсурдно. По-добрият вариант е част от бизнеса, който има големи свръхпечалби, просто да върне помощта, която е ползвал неправилно и ненужно миналата година. Така няма и да се въведе прецедент с еднократни данъци. Ние знаем, че в България нещо, като го въведеш еднократно, то става вечно и никога после не може да се отмени. 33% данък е много по-високо от това, което сме имали досега”. Така икономистът Георги Ангелов коментира пред NOVA предложните от служебната власт данъчни промени.
Еднократна вноска „свръхпечалба” в размер на 33% за фирмите, които са реализирали такава. Мярката ще се въведе от 1 юли и ще обложи свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли до края на годината. Предвидена е и специална формула, по която да се определи дали дадена фирма подлежи на такова облагане.

Росен Христов: Работата по газовата връзка България- Сърбия напредва по график. Пускането ще бъде през октомври

По график пускането на газовата връзка България – Сърбия ще бъде през октомври. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на проверката на междусистемната връзка в района на село Доброславци. По думите му проектът напредва по график, дори има леко изпреварване. „Абсолютно сигурни сме, че ще бъде завършен навреме от българска страна, както и в рамките на бюджета“, добави той, цитиран от БТА.

Ивайло Мирчев: Време е Гешев да основе собствена партия. Това с преврата е следваща серия след Nexo

“След като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на президента Путин, най-добре е той да бъде предаден на българската прокуратура, за да е сигурен, че ще бъде спасен от нея”. Това заяви в свой ироничен коментар в интервю за Дарик радио водачът на листата на ПП-ДБ в Добрич Ивайло Мирчев.

Евелина Славкова: Шансовете за формиране на кабинет около „хартиената коалиция“ са твърде ниски, защото са голям риск

Вероятността да се отиде на избори на есен изобщо не е за подценяване заради трудността да се излъчи мнозинство, което да гласува кабинет. Това каза социологът Евелина Славкова в предаването „Темите от седмицата на фокус“ по Радио „Фокус“ за предстоящите предсрочни избори и данните от последното проучване на „Тренд“.

Лидия Шулева: Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при хранителните стоки

„Имаме лоша и напълно сгрешена аграрна политика, която рефлектира при хранителните стоки. Всички знаем, че субсидиите в голямата си част отиваха при зърнопроизводителите. Сектори като зеленчукопроизводство, производство на плодове, месо и мляко останаха недофинансирани от субсидии. Липсата на субсидии в тези сектори доведе до високите цени. Производителите там трябва да се подпомогнат. Тогава те биха могли да намалят цената, инфлацията би била много по-ниска“. Това заяви пред bTV Лидия Шулева, икономист и бивш социален министър.
„Цените на производителите на хранителни продукти в България са скочили между 60 и 70%. Голямото увеличение на инфлацията у нас се дължи преди всичко на хранителните продукти.

Гешев към Демерджиев: Не мога да приема за филм 400 хиляди евро за отстраняване на висш полицай. Може да стане сериал

Какво би станало, ако в Италия или в Германия, се види това, което българските граждани видяха в четвъртък, а именно – срастването, симбиозата на криминални авторитети, които навремето наричахме мутри, осъдени лица, лица, осъдени от Интерпол, лица, които наричат себе си „журналисти“, „публични личности“ и „публични организации“, за които не бих използвал думите „партии“. В тези държави най-вероятно би избухнало нещо с размерите на „Уотъргейт“.

Борисов от Ловеч: Мантинелите изкривени, маркировки – няма. Защо Шишков не взима проба от строшена мантинела?

Същият цинизъм, който го е имало, има го и сега. Нищо не се е променило – от времето на Мирчо Спасов до Бойко Рашков. Ами лагерът край Ловеч по времето на комунизма. Там, където давиш хората и ги даваш да ги ядат прасетата, да го наричаш „Слънчев бряг“… Една мъка имаше майка ми – как е загинал най-скъпият ѝ роднина, който е бил кмет. След дълги години намерих смъртния му акт и там беше записано, че е умрял от „червен вятър“. Това е разликата в нашето и тяхното разбиране за хората, за морала. Това заяви пред актива на ГЕРБ в Ловеч Бойко Борисов, цитиран от novini.bg.

Кристиян Шкварек: В 49-ото НС ще влязат само 5 формации – ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и БСП

В момента разделението в България е между две крайни крила. От едната страна са БСП плюс „Възраждане“, а от другата – ПП плюс ДБ. Повечето българи със своя здрав, консервативен балкански манталитет не клонят към нито едно от тях.
Това каза в интервю за БГНЕС историкът, политически анализатор и председател на Младежкия консервативен клуб Кристиян Шкварек.

Кирил Петков: След няколко седмици ще направим редовно правителство и няма да се налага да затягаме коланите

БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години. Цялата тази криза, че държавата фалира и че курсът лев-евро е под риск, беше наистина една фалшива новина. Това коментира пред Нова телевизия Кирил Петков от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Служебната власт не създавала паника, само биела камбаната за политиците

Служебният премиер Гълъб Донев разкритикува начина на тълкуване на доклада на Министерството на финансите.

Нинова от Монтана: Няма да подкрепим вдигането на данъци и намаляване на доходи, предложени от служебното правителство

“Ние не ви предадохме и това, за което ни бяхте изпратили в парламента и в правителството, го отстоявахме докрай”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща с избиратели и симпатизанти в Монтана. На срещата присъства водачът на листата на „БСП за България” в Монтана – Стоян Мирчев, както и всички кандидати за народни представители от листата на социалистите в областта.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 18 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Бюджетът на Столична община за 2024 г. е приет. С неговото приемане ...
Държавният глава Румен Радев коментира как преминават консултациите с потенциалните кандидати за ...
Военният кореспондент, ветеранът от войната в Донбас Александър Матюшин в интервю за ...
Генерал Александър Сирски заяви в интервю за Укринформ, че президентът на Украйна ...
Рая Коцева продължава с великолепното си представяне през тази година. Талантливата българка ...
Сръбският тенисист Новак Джокович заяви, че все още не знае кой ще ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...
Родилка на 33 години е починала в кърджалийската болница тази сутрин, след ...
НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
На 28 март Православната църква чества паметта на Св. Мъченик Боян – княз ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...