Ренета Колева: Стартираме мащабна кампания за картиране на местата на замърсяване и почистването им

Публикувано преди 5 дни  |  България

Регулярно се подемат кампании на територията на цялата страна. Това за съжаление е свързано и с реалното състояние, което наблюдаваме всички ние. Заобиколени сме от множество отпадъци, изхвърлени от всички нас. В този ред Министерството на околната среда и водите обяви стартирането на мащабна кампания за картиране на местата на замърсяване и почистването им. Бяха идентифицирани над 420 места с нерегламентирани отпадъци, образуващи малки до големи сметища”.

Това обясни в студиото на форума за идеи “Стълбището” по Дарик Радио Ренета Колева – заместник-министър на околната среда и водите.

Колева заяви, че в основата на тази кампания седи идеята за поставяне на точка на замърсяването и обясни, че освен превенцията и контрол на органите в кампанията са се включили доброволци от регионалните структури на властта, които помагат с почистването.

Малките отпадъци с голямо значение са фасовете, мокрите кърпички, бутилки и всичко, което най-много употребяват гражданите на ежедневна база, обясни зам.-министърът. “Именно заради това Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата “Чиста работа”, която насърчава личната отговорност на пушачите да променят поведението си”, допълни Колева.

“Превенцията, кампаниите, работата с подрастващите и промяната на поведенческите нагласи са ключат към наистина устойчиво поведение и отговорност спрямо околната среда. Това би било най-устойчиво във времето”, обясни зам.министърът и допълни, че санкциите са инструмент, чрез който да се въздейства, за да може хората да осъзнават, че ако го направят носят и имуществена отговорност. “Комплексът от мерки, взети заедно, биха били резултатни за бъдеще и устойчивост”, заключи тя.

“От 1 април регионалните инспекции стартират проверки дали са спазени предписанията. Тоест дали терените (посочени по-горе) вече са почистени. След като се направи обход, ще се видят какви мерки са предприети от страна на общинските власти и ще се пристъпи при необходимост към налагане на санкции”.

“Европейският съд отхвърли като недопустим иска на Европейската комисия срещу България за заплащане на финансови санкции за качеството на атмосферния въздух. Това, което беше заведено в иска от страна на Европейската комисия, бе да се наложи на страната ни санкция от 11 млн. еднократно и 20 млн. лева периодично до преустановяване на замърсяването.” Зам.-министърът определи това като голям успех и допълни, че от 21 общини, които са обхванати в делото, в 19 вече има пълно съответствие със средните норми.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 18 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Проф. Касчиев: Няма как да минем без руски части за АЕЦ "Козлодуй"
Няма как да минем без това, поне засега, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ ядреният ... прочетете още »
Ето колко са милионерите у нас
Домакинствата у нас държат над 3 млрд. лева на депозити в банката със суми от над 1 ... прочетете още »
Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия
Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра ... прочетете още »
Скабеева полудя заради пътуването на Зеленски до Бахмут
Олга Скабеева истеряса заради пътуването на Зеленски до Бахмут: руските войски не контролират ли “пътя на смъртта”? ... прочетете още »
Еуфория в Разград
На огромен интерес и пълен стадион ще се радва националният отбор на България в европейската квалификация с ... прочетете още »
Бус помете три коли и пешеходец в Ямболско
Бус помете три паркирани коли и бъсна пешеходец в Ямбол, предаде Radio 999 BG. Катастрофата е станала ... прочетете още »
Индия е недоволна: Русия не изпълнява оръжейните си поръчки
Поради войната в Украйна Русия не е в състояние да изпълни жизненоважни отбранителни поръчки, които е поела ... прочетете още »
Еди Хърн със сензационно предложение в бокса
Един от водещите промоутъри в бокса в момента – Еди Хърн, предлага четиримата най-известни атлети сега в ... прочетете още »