Отпускат 8 млн. евро за инвестиции във Вавелския замъка в Краков

Публикувано преди 1 година  |  Света

Министерството на културата на Полша ще отпусне финансиране в размер на 38 млн. злоти (8,02 млн. евро) за инвестиции във Вавелския замъка в Краков, съобщи министърът на културата, предаде ПАП за БТА.

Инвестициите имат за цел да направят историческия обект по-достъпен. Министърът на културата и заместник министър-председател Пьотр Глински заяви, че тази година замъкът ще получи 22 млн. злоти (4,64 млн. евро) за проекта „Подземен Вавел“, чиято цел е да се направят още исторически обекти достъпни за обществеността.

Глински заяви на пресконференция, че „в последно време промените в полската култура са много динамични“.

„Разнообразието на предложенията, които Вавелският кралски замък предлага, може да се види в нарастващата му посещаемост“, каза Глински. „Тази година очакваме около два милиона посетители. Всичко това е резултат от усилена работа“, добави той.

Глински каза още, че през последните две години министерството на културата е отделило 84 млн. злоти (17,72 млн. евро) за инвестиции в замъка и тази работа ще продължи. Той каза, че тази година историческият обект, който е и туристическа атракция ще получи общо 30 млн. злоти (6,33 млн. евро), а остатъкът ще бъде изплатен до края на 2025 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО