Отпускат 8 млн. евро за инвестиции във Вавелския замъка в Краков

Публикувано преди 5 дни  |  Света

Министерството на културата на Полша ще отпусне финансиране в размер на 38 млн. злоти (8,02 млн. евро) за инвестиции във Вавелския замъка в Краков, съобщи министърът на културата, предаде ПАП за БТА.

Инвестициите имат за цел да направят историческия обект по-достъпен. Министърът на културата и заместник министър-председател Пьотр Глински заяви, че тази година замъкът ще получи 22 млн. злоти (4,64 млн. евро) за проекта „Подземен Вавел“, чиято цел е да се направят още исторически обекти достъпни за обществеността.

Глински заяви на пресконференция, че „в последно време промените в полската култура са много динамични“.

„Разнообразието на предложенията, които Вавелският кралски замък предлага, може да се види в нарастващата му посещаемост“, каза Глински. „Тази година очакваме около два милиона посетители. Всичко това е резултат от усилена работа“, добави той.

Глински каза още, че през последните две години министерството на културата е отделило 84 млн. злоти (17,72 млн. евро) за инвестиции в замъка и тази работа ще продължи. Той каза, че тази година историческият обект, който е и туристическа атракция ще получи общо 30 млн. злоти (6,33 млн. евро), а остатъкът ще бъде изплатен до края на 2025 г.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Глас народен! Одобрението за Джо Байдън се доближи до минимума, сочи проучване зад Океана
Одобрението за президента Джо Байдън бележи лек спад в сравнение с равнището от предишния месец, но е ... прочетете още »
Албания атакува остро Великобритания: Това е позор!
Албанският министър-председател Еди Рама остро упрекна британския министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман за коментарите ѝ относно ... прочетете още »
Бащата на Макс с любопитни думи за Чеко Перес
Йос Верстапен каза доста любопитни думи за Чеко Перес. Изказването на бащата на Макс Верстапен дойде след ... прочетете още »
Спукан водопровод спря движението на влакове на пловдивскатa гара
Преустановено е движението на влакове в гара Пловдив поради спукан водопровод, съобщиха от пресцентъра на Национална компания ... прочетете още »
48 кандидат-депутати са с досиета към Държавна сигурност
48 са кандидатите за депутати, които са с досиета към Държавна сигурност (ДС), включени в партийните листи ... прочетете още »
Китай е най-сериозният противник на САЩ! Пентагонът се готви за война
Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили предупреди, че "Китай е най-сериозният ... прочетете още »
Германия: Путин трябва да бъде арестуван
Германският външен министър Аналена Бербок заяви днес, че подкрепя решението на Международния наказателен съд да издаде заповед ... прочетете още »
За фронта! Финландия одобри 14-и пакет с отбранителна помощ за Украйна
Финландският министър на отбраната Анти Кайконен съобщи, че президентът на Финландия Саули Нинистьо току що е одобрил ... прочетете още »