Вучич: Има напредък, но отново не подписах нищо – показах къде са червените линии

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи в Охрид, че е постигнато известно споразумение по някои от точките на европейски план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА.

Той говори след дискусиите с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, представителя на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак и премиера на Косово Албин Курти. Двамата европейски представители имаха и отделни срещи с Курти и Вучич.

След маратонските преговори, продължили 12 часа, Вучич каза, че днес е трябвало да се договори прилагането на европейския план..

Косово и Сърбия постигнаха споразумение в Брюксел миналия месец по европейско предложение за нормализиране на отношенията си след близо 10 години диалог с посредничеството на евросъюза, по време на който обаче не беше постигнат особен напредък, отбелязва Ройтерс. Белград все още не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област.

Споразумението предвижда Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила. Косово от своя страна ще бъде задължено институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната.

Постигнахме някакво споразумение, тези няколко точки ще станат част от преговорната рамка за двете страни – и за Белград, и Прищина, каза Вучич след разговорите.

Сръбският президент допълни, че утре ще представи всяка точка на гражданите на Сърбия и ще обясни всичко, което се е случило в Охрид, а от понеделник ще се среща с представители на парламентарните групи.

По думите му е важно, че Европейският съвет ще оценява кой колко е свършил по прилагането на споразумението,.

Вучич каза още, че нищо не е приключило тази вечер, а едва започва.

От голямо значение е, че като приоритетно задължение формирането на Съюза на сръбските общини(бел.ред общините, населени предимно със сърби в Косово) в съответствие с предишните споразумения е в рамките на диалога, казва Вучич.

ЕС и САЩ очакват от косовския премиер Албин Курти да приложи споразумение от 2013 г., което предвижда създаването на Съюз на сръбските общини, чиято цел е да защитава интересите и правата на сърбите в Косово, отбелязва ДПА.

В Прищина обаче има опасения, че подобен съюз, ако получи прекалено много правомощия, може да подкопае политическата стабилност и да осуети държавната политика.

И днес не подписах нищо, дадох да се разбере какви са червените линии, но беше направен напредък в конструктивна атмосфера, каза Вучич.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Отслабването е една от най-трудните задачи, с които можете да се захванете ...
Въздушната спешна помощ влиза в стандарта по Спешна медицина. Това предвиждат промени, ...
Ако съм на власт ще забраня хазарта, вреден е. Нищо няма да ...
За стрелба по автобус от градския транспорт, съобщи в социалните мрежи временният ...
Бюджетите на българските клубове не са най-лесното нещо за намиране. Например пишем ...
През последните 12 години шампион на България по футбол неизменно е Лудогорец ...
Кремъл все повече насърчава реториката за "сънародниците на Русия в чужбина", сред ...
Турското министерство на отбраната е получило от САЩ проектодоговор за продажбата на ...