Вучич: Има напредък, но отново не подписах нищо – показах къде са червените линии

Публикувано преди 5 дни  |  Света

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи в Охрид, че е постигнато известно споразумение по някои от точките на европейски план за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, съобщи сръбската държавна телевизия РТС, цитирана от БТА.

Той говори след дискусиите с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, представителя на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак и премиера на Косово Албин Курти. Двамата европейски представители имаха и отделни срещи с Курти и Вучич.

След маратонските преговори, продължили 12 часа, Вучич каза, че днес е трябвало да се договори прилагането на европейския план..

Косово и Сърбия постигнаха споразумение в Брюксел миналия месец по европейско предложение за нормализиране на отношенията си след близо 10 години диалог с посредничеството на евросъюза, по време на който обаче не беше постигнат особен напредък, отбелязва Ройтерс. Белград все още не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната сръбска област.

Споразумението предвижда Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила. Косово от своя страна ще бъде задължено институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната.

Постигнахме някакво споразумение, тези няколко точки ще станат част от преговорната рамка за двете страни – и за Белград, и Прищина, каза Вучич след разговорите.

Сръбският президент допълни, че утре ще представи всяка точка на гражданите на Сърбия и ще обясни всичко, което се е случило в Охрид, а от понеделник ще се среща с представители на парламентарните групи.

По думите му е важно, че Европейският съвет ще оценява кой колко е свършил по прилагането на споразумението,.

Вучич каза още, че нищо не е приключило тази вечер, а едва започва.

От голямо значение е, че като приоритетно задължение формирането на Съюза на сръбските общини(бел.ред общините, населени предимно със сърби в Косово) в съответствие с предишните споразумения е в рамките на диалога, казва Вучич.

ЕС и САЩ очакват от косовския премиер Албин Курти да приложи споразумение от 2013 г., което предвижда създаването на Съюз на сръбските общини, чиято цел е да защитава интересите и правата на сърбите в Косово, отбелязва ДПА.

В Прищина обаче има опасения, че подобен съюз, ако получи прекалено много правомощия, може да подкопае политическата стабилност и да осуети държавната политика.

И днес не подписах нищо, дадох да се разбере какви са червените линии, но беше направен напредък в конструктивна атмосфера, каза Вучич.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 19 март 2023НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Със 120 000 лева измамиха земеделци в Пловдивско
Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняема 54-годишна жена, измамила земеделски производители с общо 120 000 лева ... прочетете още »
Санкциите оставиха руските лекари без учебни трупове
В Русия поради санкциите лекарите нямат достатъчно учебни трупове, за да практикуват нови умения, става ясно от ... прочетете още »
Висша дипломация! Саудитска Арабия размразява отношенията си и със Сирия
Саудитска Арабия и Сирия са се споразумели да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си ... прочетете още »
Музата на Влахович се показа по бански (СНИМКИ)
Каролина Страмаре провокира емоции в мрежата. Тя е сред дамите носителки на титлата "Мис Италия". Страмаре е ... прочетете още »
Проф. Касчиев: Няма как да минем без руски части за АЕЦ "Козлодуй"
Няма как да минем без това, поне засега, каза в предаването "Лице в лице" по БТВ ядреният ... прочетете още »
Ето колко са милионерите у нас
Домакинствата у нас държат над 3 млрд. лева на депозити в банката със суми от над 1 ... прочетете още »
Си показва надмощие над Путин - свиква среща на страните от Централна Азия
Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра ... прочетете още »
Скабеева полудя заради пътуването на Зеленски до Бахмут
Олга Скабеева истеряса заради пътуването на Зеленски до Бахмут: руските войски не контролират ли “пътя на смъртта”? ... прочетете още »