Как изтребителите МиГ-29 ще повлияят на войната в Украйна

Публикувано преди 1 година  |  Света

Как ще се отрази доставката на самолети МиГ-29 за Украйна? Какво е тяхното предимство и защо САЩ се опасяват да дадат на Киев американските изтребители F-16? ДВ разговаря с австрийския военен експерт Валтер Файхтингер.

След Полша и Словакия обяви, че ще достави на Украйна изтребители МиГ-29. Какво представляват тази самолети?

В. Файхтингер: Тези изтребители са съветска разработка и украинските пилоти ги познават много добре. Същите самолети се използват и от руската армия. Украйна разполагаше и досега с подобен тип бойни самолети, но някои от тях бяха унищожени във войната, така че сега доставката им на Украйна ще осигури известен паритет във въздуха.

Каква роля играят самолетите на този етап от войната? Колко важни са за украинските въоръжени сили?

В. Файхтингер: Войната се води с всички средства и по всички направления: с крилати ракети, с ракети, изстреляни от земята и със самолети. Затова за Украйна е важно да получи колкото може повече различни видове оръжия, за да е в състояние да оказва съпротива. Сферата на противовъздушната отбрана е най-важната, защото унищожаването на критичната инфраструктура е изключително тежко бреме за Украйна.

Освен това за украинската армия е важна всяка оръжейна система, с помощта на която могат да бъдат отблъснати руските атаки или да се поддържат собствените контраатаки. Затова значение има всяка ракета, всяка техническа единица и, разбира се, самолетите – те са много важен компонент.

Но Западът се опасява да доставя самолети на Украйна – изглежда за много страни това е един вид „червена линия“. Политически съображения ли играят роля или това, че самолетите могат сериозно да повлияят на хода на войната?

В. Файхтингер: В рамките на войната често виждахме „червени линии“ – и когато ставаше дума за доставките на ракетни системи и техния радиус на действие, и когато се говореше за доставките на танкове. В крайна сметка Украйна получи и ракетни системи, и танкове. Сега наред са самолетите.

Разликата спрямо всички предишни видове въоръжения е в това, че със самолетите може да бъде достигната територията на Русия – тоест става дума и за сдържането на много далекобойни артилерийски системи с обсег до 300 км, а вероятно и на самолети. Това е съвсем логично развитие на събитията – в зависимост от ситуацията на бойното поле Западът е готов да доставя нови и нови оръжейни системи.

Може ли след Полша и Словакия и други страни да решат да доставят изтребители на Украйна – например Германия или САЩ?

В. Файхтингер: По този въпрос САЩ заемат много предпазлива позиция, тъй като разполагат със собствено производство. Изтребителят F-16 е много съвременен боен самолет. Другите държави най-вероятно имат оръжейни системи, останали още от времената на Съветския съюз – като например балтийските страни.

Ако те бъдат предадени на Украйна, нейната армия ще получи голямо предимство, тъй като украинските ВВС познават тези самолети. А страните, предали такива самолети на Украйна, ще бъдат модернизирани със западни оръжейни системи. Това ще бъде чистка на арсеналите в държавите от НАТО: старото съветско оборудване ще бъде предадено на Украйна, след което ще бъде купено ново западно оборудване.

Украйна неведнъж е искала да получи изтребители F-16, които са много по-добри от МиГ-29. Какви са техните плюсове и минуси?

В. Файхтингер: Експертите смятат, че F-16 значително превъзхождат повечето руски изтребители и със съответното въоръжение и ракетни системи могат да се проявят по-добре от руските системи. Но нежеланието да бъдат доставени на Украйна е разбираемо, включително поради това, че преходът към друг тип самолет изисква много време и изключително големи усилия.

Става дума не само за пилотите, които управляват самолетите, а за цялата свързана с тях логистика. Това са много чувствителни устройства, които имат нужда от постоянно обслужване, а то изисква много време, огромни усилия и не е ясно как това може да се постигне за относително кратко време. Говорейки за относително кратко време, имам предвид месеци. При това положение би трябвало да се смята, че войната няма да завърши тази година, а ще продължи много по-дълго. Именно този е основният въпрос: на какво е готов Западът и на какво разчита.

Може ли Русия да сметне тези доставки за ескалация на конфликта?

В. Файхтингер: Русия смята доставките на всички видове оръжие за ескалация на конфликта – това е очевидно от нейната политическа реторика. Но работата е там, че с всяка нова доставка, с всяка нова оръжейна система Украйна става все по-зависима от решението как да продължи тази война. Защото решението за това може ли тази война да продължи в големи мащаби, в значителна степен се взима не само в Украйна, а и зад граница – и по точно във Вашингтон.

Всички тези фактори следва внимателно да бъдат наблюдавани, включително и поради това, че в САЩ в близко бъдеще ще има избори, а решение за гарантиране на военните доставки не бе взето. Затова Киев оказва голям натиск, за да може да получи колкото може по-скоро възможно най-много оръжие, за да има възможност да постигне целите си.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО