Руски курорт на бунт! Не иска да става гробище на бойци от „Вагнер“

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

В село Бакинско в Краснодарския край погребват членове на ЧВК „Вагнер“. Ден по-рано избухва скандал: местните власти се противопоставят на погребенията. Кметът на Горячий ключ, Сергей Белополски, се противопостави на погребенията, тъй като „не е правилно курортният град Горячий ключ да се превръща в място за масово погребване на бойци“.

Основателят на ЧВК Евгений Пригожин отговори със заплаха, че в такъв случай ще занесат ковчезите с телата на загиналите в дома на кмета. „Бойците от ЧМК „Вагнер“ защитават интересите на Русия. Те умират за нашата майка Родина, а получават спънки навсякъде, от дъртите чиновници“, възмути се той.

Погребението все пак се състоя. Според местните медии, които публикуват снимки в Телеграм каналите си, на погребението са присъствали стотици хора, включително дошли и от други градове. На снимките се виждат редици с гробове, десетки предполагаемо, тъй като не се и съобщава броят на погребенията, които са извършени. На гробовете са поставени венци с отличителните за „Вагнер“ цветове.

На погребението са присъствали и депутати от Краснодарското областно събрание и Краснодарската дума. Бившият кмет на Горячий ключ Иван Федоровски също е дошъл, а кореспондент на телеграмния канал „Горячи Ключ NEWS“, цитира думите му, че „всички нормални хора, които могат да дойдат, трябва да са тук“. „Никога в Русия не е имало случай човек, който е умрял в името на държавата, да не бъде погребан както се полага.“

По време на погребението Пригожин пусна видео. В него той отбелязва, че погребението наистина се е състояло: „Принудихме тези мерзавци да се скрият в кабинетите си и да не ни пречат“, казва Пригожин на запис, разпространен от пресслужбата му. „Вашата подкрепа е необходима и важна не само за бойците от ЧВК „Вагнер“ в тази трудна, безмилостна война, но и за тези, които се сражават рамо до рамо, до нас.“

ЧВК „Вагнер“ понася тежки загуби в боевете за Бахмут. В края на февруари американски официални лица заявиха, че ЧВК „Вагнер“ вече е загубила над 30 000 души в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 19 март 2023
Последвайте ни в Google News Showcase, за да сте в крак с темите на деня


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Случаите на сифилис в Гърция са се увеличили с над 113%, а ...
Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Епидемиологът проф. Тодор ...
През нощта ще е облачно и в югозападните райони ще завали дъжд, ...
Както вече ФАКТИ информира, навръх националния ни празник институтът INSAIT пусна за ...
Алекс Мучи е модел и инфлуенсър. Красавицата се занимава активно и със ...
Смятаната за една от най-сексапилните фенки на Интер - Инес Трокия, не ...
Тийнейджър беше убит, а други четирима души бяха ранени при стрелба в ...
20-годишна жена загина, а поне 12 бяха ранени при стрелба малко след ...