Христина Христова: Държавните пари да не се дават на калпак, на всяка фирма в България

Публикувано преди 3 месеца  |  България

„Държавата даде твърде много средства, близо 6 млрд., за да компенсира цената на електроенергията за бизнеса. Но беше дадено не на който има нужда, а на всички, включително и на тези от бизнеса, които на основата на тези помощи формираха своите свръхпечалби“.Това стана ясно от думите на бившия социален министър Христина Христова пред Радио „Фокус“ в отговор на въпроса защо миналата година държавата щедро раздаде пари „на калпак“, а сега си ги търси обратно с нов данък „свръхпечалба“ от 33%.

„Не е обичайно времето, в което живеем, не е спокойно, не са добри прогнозите за инфлацията.В такова необичайно време не може с обичайни мерки. Очевидно трябва да се вземат мерки, но държавата би постъпила добре, ако не разходва държавните пари да дава на калпак на всеки, на всяка фирма в България“, каза още Христова, като уточни, че те все пак са изиграли своята роля: “ Започнала е да се успокоява цената на енергоносителите и от тези пари достатъчно много ще спести държавата“.

Относно идеята за облагане на свръхпечалбите, Христова каза: „Аз не знам колко ще се отчетат свръхпечалби. Може би някъде, където се възползваха от инфлацията формираха свръхпечалби и някои държави вече направиха това еднократно – за ситуацията, в която се намираме, заради инфлацията. Предполагам, че тепърва ще се подлага на дебат във финансовия и икономически екип на правителството и в съответните комисии в новото Народно събрание този въпрос.“

„Това, което трябва да се направи и което не беше направено в предишното Народно събрание е да се засегне приходната част на бюджета. Много изказвания имаше, все свързани с разходите, три пъти бяха увеличавани пенсиите, не че те са големи, но това е социално-финансова система, при която трябва да се търси устойчивост на финансите. През 2022 година 15 млрд. бяха дадени за пенсии, сега се очертават през 2023 година – 19 млрд., така че и тук трябва да се търси някакъв баланс“, категорична е Христова.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »
Руски командир: Киев атакува с танкове Леопард и не може да бъде спрян
Заместник-началникът на руската гвардия в самопровъзгласилата се и анексирана от Русия Донецка народна република (ДНР) Александър Ходаковски ... прочетете още »
Инстаграм звезда се показа по розово бельо
Брит Мануела е модел и Инстаграм звезда. Брит е американка. Тя е родена през щастливата за националния ... прочетете още »
Ако са депутати: 52% от българите биха подкрепили в пленарна зала кабинета "Денков-Габриел"
52% от хората биха гласували "за" правителството "Денков-Габриел". Това сочи експресното национално-представително проучване на "Алфа рисърч", направено ... прочетете още »
Димитър Стоянов защити Радев и се скара на ген. Атанасов
Днес направихме отчет на това, което свърши служебното правителство за последните четири месеца. Бих пожелал успех на ... прочетете още »