Сеул наложи нови санкции на Пхенян

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Южнокорейското правителство обяви забрана за износ през трети страни на няколко десетки материала, които биха могли да се използват за разработване на севернокорейски спътници, и наложи нови санкции, съобщи информационна агенция „Ренхап“.

Общо 77 артикула, използвани за производството на спътници, са включени в „списъка за наблюдение“. Сред тях са слънчеви фотоволтаични клетки, сензори за ориентация на груби слънчеви лъчи, системи за астроориентация, блокове за обработка на данни за изображения, предаватели за X-обхвата.

Твърди се, че мярката има за цел да върне вниманието на света към необходимостта да се попречи на Севера да придобие такива стратегически материали.

Южнокорейското външно министерство заяви, че вече е предоставило списъка на други държави, за да могат те да го използват за своя контрол на износа.

Освен това Сеул е наложил допълнителни санкции на четири лица и шест институции, участващи в ракетната и ядрената програма на Пхенян, както и в заобикалянето на международните санкции от страна на страната.

По-специално под санкции бяха поставени Ли Йонг-кил, заместник-председател на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, и Тан Ви Бен, сингапурски гражданин, обвинен в пране на пари през финансовата система на САЩ в полза на Северна Корея.

Сред организациите, включени в черния списък, са централната прокуратура на КНДР и Cholsan Trading Co.

През декември миналата година Пхенян заяви, че е провел „последния етап“ от тестовете за разработване на „военен разузнавателен спътник“, който ще бъде изведен в орбита до април.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »
Разследване! Използват ли украинските партизани непозволени оръжия
Белгия ще поиска от Украйна разяснения относно твърденията, че оръжия, произведени в Белгия, са били използвани от ... прочетете още »
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »