Сеул наложи нови санкции на Пхенян

Публикувано преди 1 година  |  Света

Южнокорейското правителство обяви забрана за износ през трети страни на няколко десетки материала, които биха могли да се използват за разработване на севернокорейски спътници, и наложи нови санкции, съобщи информационна агенция „Ренхап“.

Общо 77 артикула, използвани за производството на спътници, са включени в „списъка за наблюдение“. Сред тях са слънчеви фотоволтаични клетки, сензори за ориентация на груби слънчеви лъчи, системи за астроориентация, блокове за обработка на данни за изображения, предаватели за X-обхвата.

Твърди се, че мярката има за цел да върне вниманието на света към необходимостта да се попречи на Севера да придобие такива стратегически материали.

Южнокорейското външно министерство заяви, че вече е предоставило списъка на други държави, за да могат те да го използват за своя контрол на износа.

Освен това Сеул е наложил допълнителни санкции на четири лица и шест институции, участващи в ракетната и ядрената програма на Пхенян, както и в заобикалянето на международните санкции от страна на страната.

По-специално под санкции бяха поставени Ли Йонг-кил, заместник-председател на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, и Тан Ви Бен, сингапурски гражданин, обвинен в пране на пари през финансовата система на САЩ в полза на Северна Корея.

Сред организациите, включени в черния списък, са централната прокуратура на КНДР и Cholsan Trading Co.

През декември миналата година Пхенян заяви, че е провел „последния етап“ от тестовете за разработване на „военен разузнавателен спътник“, който ще бъде изведен в орбита до април.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО