„Ню Йорк Таймс“: Китай спасява Русия

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ изброява някои от най-ярките примери за сътрудничество между Русия и Китай, което помага на руската икономика да устои на западните санкции, наложени след нахлуването в Украйна.

Вестникът пише за това в деня на посещението на китайския лидер Си Дзинпин, който пристигна в Москва по покана на Владимир Путин.

Въпреки че Китай не предоставя на Москва пряка военна помощ, поне засега, той успешно замества много западни компании, които отказаха да правят бизнес с Русия, и сам се превърна в купувач на стоки, често с големи отстъпки, които Русия вече не може да пласира на западния пазар.

Петрол

САЩ и Европа се опитват да ограничат приходите на Кремъл от продажбата на основния му експортен продукт чрез таван на цените и пълен отказ от внос на руски петрол.

Въпреки това Китай, както и Индия, продължават да фигурират в списъка на купувачите на руски петрол – обикновено с добра отстъпка, така че през миналата година Русия дори изпревари Саудитска Арабия по отношение на доставките на петрол за Китай.

Потребителски стоки

Когато Samsung и Apple, които бяха основните доставчици на смартфони за Русия, напуснаха пазара, на тяхно място се появиха китайски марки като Xiaomi, Realme и Honor.

Доставките на китайски стоки като автомобили за Русия също се увеличиха.

Като цяло към декември обемът на китайския износ за Русия достигна рекордно високи стойности, компенсирайки отчасти резкия спад на руската търговия с Европа.

Полупроводници

Когато на Русия беше отказан достъп до съвременни полупроводници, произвеждани от Съединените щати и техните съюзници, като Тайван и Южна Корея, тя загуби важен компонент за своите ракети.

Китай не разполага с такава технология и САЩ направиха всичко възможно, за да попречат на Пекин да внася най-съвременните компоненти за производство на полупроводници.

Въпреки това Пекин увеличава износа за Русия на по-малко напреднала, но все пак много необходима електроника за военната си промишленост.

Източник: New York Times

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »