„Гардиън“: Си Цзинпин идва в Москва точно когато Китай напира да играе по-доминираща роля в света

21 март 2023 09:27  |  Света

Китайският президент Си Цзинпин пристигна на първото си посещение в Москва от 2019 г. насам, пише британският вестник „Телеграф“. Само преди шест месеца изглеждаше, че той се отнася хладно към Русия, но вчера в Кремъл двамата лидери се поздравиха като стари приятели, отбелязва изданието.

Като част от разговорите, които започнаха вчера и ще продължат и днес, са планирани официални преговори, а снощи двамата лидери продължиха срещата си с формална вечеря, която беше афиширана като работна среща, въпреки че според коментаторите на нея вероятно са започнали и голяма част от реалните преговори, пише още „Телеграф“.

За Си пътуването идва в момент, когато той настоява страната му да играе по-доминираща роля в управлението на световните дела, пише в. „Гардиън“. Миналия месец Китай предложи мирен план от 12 точки за справяне с войната, въпреки че в него не се разглеждат критично важни подробности, като например дали руските войски трябва да се изтеглят от Украйна, посочва изданието.

Русия представя пътуването на Си – първото му, откакто този месец получи безпрецедентен трети мандат – като доказателство, че не е изолирана от световната общност на фона на проточването на войната в Украйна, която продължава вече 13-ти месец, коментира „Гардиън“.

Тази демонстрация на съюзни отношения, ако не съгласно официален договор, то чрез жестове, подхранва тревогата на Запад, че Китай може да стигне по-далеч от дипломацията или икономиката в подкрепата си за Русия – вероятно с оръжия, които Путин да използва в своята войната – и да създаде мощен блок, противопоставящ се на НАТО и САЩ, пише американското издание „Ню Йорк таймс“.

Зад демонстрациите на приятелство между двамата лидери стои чистата геополитика, коментира вестникът. И Китай, и Русия се противопоставят на глобален ред, доминиран от САЩ и техните съюзници, и това изглежда надделява над всички възражения, които Си може да има относно нахлуването на Путин в Украйна, смята изданието.

„Ню Йорк таймс“ цитира Уилям Клайн, бивш американски дипломат в Пекин, според когото посещението на Си в Москва „има за цел много ясно да демонстрира, че Китай наистина вижда в Русия незаменим стратегически партньор“.

„Каквото и да мисли Китай за войната, той вижда в Русия ключ към създаването на противовес на американския натиск“, казва още Клайн. „Не бива да се очаква, че Китай ще пренастрои фундаменталните си интереси заради тази война“.

Американското издание „Вашингтон пост“ пък цитира думите на Александър Габуев, старши научен сътрудник във фондация „Карнеги“, който отдавна изучава руско-китайските връзки. „Реалността е такава, че Китай не вижда абсолютно никакви плюсове в това да престане да подкрепя Владимир Путин, защото няма да има никакви стимули или спечелени точки в отношенията със САЩ“, казва Габуев.

Макар че според повечето наблюдатели е малко вероятно Пекин да предложи на Москва военна помощ, както се опасяват САЩ и други западни съюзници, съюзът с Пекин ще позволи на руския лидер да продължи курса си в Украйна, коментира „Вашингтон пост“. Изданието цитира и Крис Уийфър, главен изпълнителен директор и анализатор на руската икономика в консултантската компания „Макро-адвайзъри“ (Macro-Advisory), който смята, че „докато Русия има възможност да търгува с Китай и с други азиатски държави, няма опасност тя да остане без пари или да бъде принудена да отстъпи на бойното поле“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО