Южна Корея и Япония започнаха нормализиране на отношенията помежду си

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви, че ще нареди връщането на Япония в списъка на Южна Корея със страни, с които може да се сключват търговски споразумения по ускорена процедура, предаде Ройтерс.

Южнокорейският лидер каза това, след като миналата седмица се срещна в Токио с японския премиер Фумио Кишида.

Юн Сук-йол оповести намерението си на заседание на правителството и изтъкна, че Южна Корея и Япония трябва да положат усилия за премахване на пречките пред развитието на двустранните си връзки.

Отношенията между двете държави се затоплят, след като по-рано този месец след като Южна Корея оповести план за решаване на спора между Сеул и Токио относно използването на принудителен труд на корейци от Япония по време на японското владичество на Корейския полуостров, продължило от 1910 до 1945 г.

Решението бе последвано от визитата на южнокорейския президент в Токио.

Освен това южнокорейското външно министерство съобщи днес, че възобновява в пълна степен участието си в споразумение за споделяне на разузнавателна информация в сферата на отбраната от 2016 г. Сеул преустанови участието си в споразумението през 2019 г., в отговор на въведени от Токио ограничения на износа, отбелязва южнокорейската новинарска агенция Йонхап.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »