Софийски реалности: Болница няма нормален паркинг за пациентите, в двора ѝ ще правят хотел

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Пациенти на голяма столична болница са принудени да спират в най-дясната лента на оживен булевард. Така, автомобилите блокират достъпа на спешните линейки към входа, съобщи Нова телевизия.

Заради ограничените места на единствения паркинг, чиято такса е 3 лева на час – слизането и качването създават опасност от инциденти. Д-р Алекс Илиев, зам.-директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, обясни, че през 2022 г., с решение на Министерство на здравеопазването, болницата за активно лечение по белодробни болести се влива към болница “Св. Иван Рилски”. На базата на това решение ръководството на “Св. Иван Рилски” получава право да използва и управлява сградата на Белодробна болница, която влиза заедно с терена, на който е разположен паркингът.

Разрешението от МЗ на този терен да бъде изграден паркинг обаче е дадено на стария собственик на МБАЛЛББ “Света София”, но то не важи за новите собственици.

Ръководството на “Св. Иван Рилски” е поискало от МЗ да получат право на управление на прилежащите площи на тази сграда с цел контрол на достъпа, облагородяване и поддържане на мястото. През месец декември 2022 г. от МЗ им съобщават, че нямат правна възможност да управляват терена.

Договорът на фирмата, която стопанисва паркинга, приключва след 2 месеца. От болницата се опасяват, че след този период, бариерата ще бъде премахната и тогава теренът ще се превърне в паркинг за хората, които живеят в района. “Да предположим следния казус: идва линейка и няма къде да спре. Какво правим тогава?”, попита д-р Илиев.

Освен паркинга, в двора на болница “Св. Иван Рилски” има сграда, която е получила разрешение да бъде превърната в хотел. В момента по нея текат ремонтни дейности.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »