Жестокост: В Монтана тровят котки с антифриз

Публикувано преди 1 година  |  България

Поредна жестокост над животни. В Монтана тровят улични и дворни котки най-вероятно с антифриз. За по-малко от седмица над 10 котки са били отровени, съобщи Нова нюз.

Според ветеринаря д-р Стоян Даков случайни минувачи водят в неговата клиника котки, намерени в състояние на отпадналост и повръщане.

„Треперят, имат некоординирани движения, гърчове. От едно обикновено повръщане към безпомощно неврологично състояние. След приемане на отровата котката има временно неразположение и повръщане. По-сериозните признаци настъпват след няколко дни, когато има сериозно увреждане на вътрешни органи и вече не може да се помогне“, обясни той.

По думите му както от Монтана, така и от околните села се случва периодично да му карат натровени котки. „На признаците на животното и изследванията, които пускаме, познаваме каква е отровата. В последна фаза на натравяне приспиваме котките, за да не се мъчат. Отровата, която открихме запушва бъбреците и те спират да работят. Единствено, ако стопанин забележи, че животинчето му е яло от непознати купички и го доведе по-рано, можем да го спасим, но след 3-4 дни вече е твърде късно“, разкри ветеринарят.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 21 март 2023

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО