Иновативен проект на гръцки остров с цел премахване на пластмасовите бутилки

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Започна нов иновативен екологичен проект на гръцкия остров Алонисос, при който се използва питейна вода от чешмата, за да се реши проблемът със замърсяването с пластмасови бутилки, предаде АНА-МПА.

По пътя на устойчивост и устойчиво развитие община Алонисос си сътрудничи с многофункционалната организация Иджиън Рибрийт (Aegean Rebreath) в рамките на нов пилотен проект.

„През 2015 г. община Алонисос проправи пътя за намаляване на употребата на найлонови торбички в местните общности в цялата ни страна. Сега си поставяме нова важна цел – драстично да намалим употребата на пластмасови бутилки, което ще доведе до нови стандарти в устойчивостта на туристическите дестинации“, заяви кметът на Алонисос Петрос Вафинис.

В рамките на инициативата бяха инсталирани 22 филтъра за обратна осмоза в домове, училища, общински сгради, хотели и ресторанти. Целта е да се намали употребата на пластмасови бутилки и да се направят заключения за формулирането на нов иновативен модел, който може да се приложи и на останалите гръцки острови.

В Гърция използването на бутилирана вода, особено през летните месеци, рязко увеличава употребата на пластмаса и количеството отпадъци, с които много острови не са в състояние да се справят. Базата данни на Иджиън Рибрийт (Aegean Rebreath) отразява мащабите на проблема. От отпадъците, открити по морското дъно и плажовете, 25 процента са бутилки от бутилирана вода – факт, който не остава незабелязан от посетителите на Гърция.

„Надяваме се, че Алонисос ще послужи за пример на останалите острови“, каза ръководителят на проекта от името на Иджиън Рибрийт (Aegean Rebreath), Йоргос Сарелакос, тъй като Алонисос е уникален пример в областта на предотвратяването на отпадъците чрез тези пилотни действия, предаде БТА.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 21 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Ренета Инджова: Бандити обхванаха и съдебната система, и медиите
Бандитската структура, която сме изградили в политическия и обществения живот, се е превърнала в един мастодонт, който ... прочетете още »
Каримански: Шизофренно е. ГЕРБ свалиха Асен Василев, сега ще го правят финансов министър
Бюджетната комисия към парламента прие решение за удължаване на сега действащия закон за държавния бюджет. А Асен ... прочетете още »
Д-р Стойчо Кацаров: Съставянето на правителство не решава политическата криза
"Нито едните, нито другите искат правителство. Това не обещава дълголетие, може би ще издържи до местните избори ... прочетете още »
ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявяват състава на кабинета на общ брифинг
Очаква се днес от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да дадат общ брифинг, на който да бъде обявен съставът ... прочетете още »
Осем министри се явяват на парламентарен контрол
В петъчното пленарно заседание депутатите ще изслушат 8 служебни министри на парламентарен контрол. Повечето министри ще отговарят ... прочетете още »
Ден на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали в цялата страна, с които ще бъде ... прочетете още »
Димитър Марков: Виждаме припряно бързане за махането на Гешев
"Ситуацията ескалира изключително много. Ставаме свидетели в момента на едно припряно бързане с цел - постигане на ... прочетете още »
Стойчо Стойчев: "Възраждане" няма капацитет, за да свали с протести бъдещото правителство
"Нагласата за общо управление съществува отдавна поне на лидерско равнище в ГЕРБ и ПП-ДБ. Причините за всички ... прочетете още »