За Великден ще бъде пусната отсечка от 6,5 километра от магистрала „Европа“

23 март 2023 14:32  |  България

Шест километра и половина отсечка от участъка с обща дължина 14,5 километра от магистрала „Европа“ ще бъде пуснат за Великденските празници. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след проверка на строителството, съобщават от БНР.

Останалите 8 км от строящия се участък ще бъдат готови до края на май. Така два от общо три участъка от магистрала „Европа“ ще бъдат готови. За третия участък от Сливница до Северната дъга на София вървят отчуждителни процедури в момента и дейностите по него трябва да напреднат до края на годината, за да не изгубим европейски средства.

Министър Шишков съобщи още, че се подготвя механизма за увеличение на ТОЛ таксите, което ще стане до 2 месеца. Ще има намаление за тежкотоварните камиони с пробег над 5000. Така транзитните превози ще бъдат натоварени с по високи такси за сметка на извършващите редовно от вътрешни превози.

За първи път постъпленията от ТОЛ в последния месец са повече от електронните винетки за леките автомобили. Очаква се на годишна база те да бъдат в размер на 600 милиона лева. Вместо ограничаване на движението от петък следобед до неделя вечерта ще бъдат повишени таксите за тежкотоварните камиони в този времеви период, което ще ограничи по естествен начин трафикът им по магистралите, обясни заместник министърът Николай Шушков:

„Значи те много зависят и от трафика ние стъпваме на този трафик, който е сега, а трафикът се е увеличил значително. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. 600 млн. Сега срещу 271 млн., събрани от ТОЛ системата при среден ръст 70%, отчитайки това, което ние ще върнем на превозвачите – тези, които преминат над 5000 км, и това, което бихме получили допълнително, ако се въведе съботно-неделно таксуване“.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО