Уволненият от МВР Стефан Банков бе възстановен от ВАС като шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“

Публикувано преди 1 година  |  България

Съдът върна на поста уволнен МВР шеф

Върховният административен съд възстанови на поста му уволнения през 2021 г. директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“ Стефан Банков, съобщи bTV. Банков беше отстранен от поста след няколко изказвания в медиите срещу тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков и неговия заместник Емил Ганчев. Мотивът за уволнението беше, че с изказванията си шефът на Вътрешна сигурност е нарушил Етичния кодекс на МВР.

В решението си от 22 март 2023 г. обаче съдът е записал, че изразеното от Банков несъгласие с действията на министъра на вътрешните работи и неговия заместник не трябва да е дисциплинарно нарушение.

„Свободата на словото е част от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество и е едно от основните условия за неговия напредък и за развитието на всеки човек“, пише съдът. И допълва, че в конкретния случай изказването на Банков може да бъде определено като критична позиция и не противоречи на Етичния кодекс на МВР.

Според съда наложеното на Банков уволнение не само има отрицателни последици върху кариерата му, но също така би могло да има сериозен смразяващ ефект върху други служители от МВР и да ги обезсърчи от докладване на неправомерно поведение.

“Общественият интерес от предоставянето на информация за неправомерен натиск и неправомерни действия в рамките на МВР е толкова важен в едно демократично общество, че надделява над интереса от поддържане на общественото доверие в тази институция“, се казва в заключението на съдебния състав.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО