ЦИК: Жандармерия пази машините за вота.12 771 секции са разкрити в страната, от тях 240 са подвижни

Публикувано преди 3 месеца  |  България

Складът и помещенията, където са машините за гласуване се охраняват от Жандармерията. В складовете няма други неща. Допускат се само хора, преминали проверка на ДАНС. Това заяви заместник-председателят на ЦИК Росица Матева на редовен брифинг в Комисията, съобщават от Нова телевизия.

В отговор на въпрос тя каза, че от МВнР са подали списък на хората, които да бъдат допуснати до склада с машините за вота, за да ги изпратят извън страната. „Извършва се проверка на ДАНС и МВР на тези лица”, каза Матева. Тя допълни, че има проверка и за удостоверяване на съответствия за готовността на машините и след това машините ще бъдат изпратени в чужбина.

„737 ще бъдат изборните секции в чужбина за вота на 2 април. Заличихме мястото в кралство Бахрейн. От МВнР трябва да пренасочат гражданите, които искат да гласуват там, да бъдат пренасочени”, каза Матева.

На проведената с МВнР работна среща е решено да не се провежда присъствено обучение на членовете на СИК в страната. „По-удачно ще бъде обучението да бъде онлайн. На страниците на ЦИК и на МВнР има адреси на секциите извън страната. Назначени са съставите на секционните избирателни комисии извън страната, очакват допълване за свободните места”, стана ясно от думите на Матева.

12 771 секции са разкрити в страната, от тях 240 са подвижни. Предстои да бъдат образувани секции в болниците и в специализираните институции. Избирателите с трайни увреждания могат до 27 март да заявят желание за гласуване с подвижна урна.

Предстои ЦИК да вземе отделно решение кметовете на общини да отворят запечатаните помещения, където ще прибират изборните материали.

Пет социологически агенции са регистрирани за следене на изборите. Три международни организации с наблюдатели и 15 български организации са регистрирали наблюдатели за участие в изборите, обявиха от ЦИК.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »