Унгария: Заповедта за ареста на Путин не е задължителна в страната ни

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, извършени в Украйна, не е задължителна в Унгария, заяви началникът на кабинета на европейската страна Гергели Гуляш, цитиран от Bloomberg.

„Унгария не е направила „официална“ част от устава на Международния наказателен съд, съгласно която подобна заповед за арест би била задължителна“, каза Гуляш пред репортери. Той подчерта, че това би било нарушение на Конституцията на Унгария.

Данните на ООН показват, че Унгария е подписала Римския статут на Международния наказателен съд през 1999 г. и го е ратифицирала през 2001 г. по време на първия мандат на министър-председателя Виктор Орбан като премиер.

Орбан е обект на ожесточени критики от страна на съюзниците си от Европейския съюз и НАТО за това, че поддържа тесни връзки с Русия, дори след като Путин нахлу в Украйна. Будапеща се противопостави на санкциите на ЕС срещу Москва, на доставките на оръжия за Украйна и се стремеше към обвързване на Унгария с дългосрочен газов договор с Русия.

В интервю за ТАСС бившият премиер на Русия Дмитрий Медведев заяви, че арестуването на Владимир Путин в чужбина в резултат на заповедта за арест на Международния наказателен съд би означавало обявяване на война на страната му.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »
Разследване! Използват ли украинските партизани непозволени оръжия
Белгия ще поиска от Украйна разяснения относно твърденията, че оръжия, произведени в Белгия, са били използвани от ... прочетете още »
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »