За 10 години: Румъния ни изпревари по БВП на глава от населението и се изравни с Португалия

Публикувано преди 3 месеца  |  България

България e на последно място в ЕС по показателят брутен вътрешен продукт на глава от населението. Това показват данните на Евростат за 2022 година, цитирани от bTV.

Най-висок е БВП в Люксембург, Ирландия, Дания, Нидерландия, Австрия и Белгия. Над средните нива за ЕС са и Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция.

БВП на глава от населението у нас е 59% от средното за ЕС. Трябва да се отбележи, че това е увеличение по този показател, тъй като за 2021 година е 57%.

В Словакия и Гърция показателят е с 33% и 32 на сто под средното ниво за ЕС.

Румъния, Португалия и Унгария са с равни стойности, като БВП от глава на населението там достига 77% от средното за държавите членки. През 2012 година по този показател Румъния и България са на 50% от средното равнище.

Макроикономическите показатели на БНБ, публикувани на 23 март, отчитат, че БВП на глава от населението за 2022 година е 24252 лева, а средната заплата – 1761 лева.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »
Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна
Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на ... прочетете още »