Дмитрий Кулеба: Преди заповедта за арест на Путин знаехме, че е безсмислено да говорим с него

23 март 2023 15:57  |  Света

Украйна разбра много преди Международният наказателен съд да издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, че разговори с него няма смисъл да се водят. Това заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба пред „Политико“.

Знаехме много преди издаването на заповедта за арест от Международния наказателен съд, че е безсмислено да разговаряме с Путин. На 30 септември миналата година Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна прие резолюция, в която се посочва, че всякакви разговори с Владимир Путин в отговор на опита на Русия да анексира украински територии, са невъзможни“, заяви Кулеба. В същото време той подчерта, че Киев не отхвърля самата идея за мирни преговори.

Украйна направи многобройни опити за постигане на мирно споразумение, откакто Владимир Зеленски беше избран за президент през 2019 г., и проведе 88 кръга преговори с посредничеството на Франция и Германия преди руската инвазия през 2022 г., каза Кулеба и посочи, че страната му се е опитала да намери обща позиция и след 24 февруари, но без успех, пише dnes.bg.

„Вместо това Русия засили бруталните си атаки и обяви планове за анексиране на още украински територии. Президентът Зеленски даде ясно да се разбере, че ако Путин продължи с тези опити за анексиране, ще бъде невъзможно да се разговаря с него„, припомни отново външният министър.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО