Рекорден стокообмен с Турция: За 2022 година той достигна 7.3 милиарда евро

Публикувано преди 1 година  |  България

Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За 2022 г. стокообменът е рекорден – над 7.3 млрд. евро. За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30 %. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри българо-турски бизнес форум в Бургас, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа (МИР).

На събитието участват посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок, кметът на Бургас Димитър Николов, Областният управител Мария Нейкова и представители на над 320 компании от двете страни.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че отношенията с Турция отбелязват своеобразен връх, което се дължи на силната политическа воля. Той напомни, че преди няколко месеца на среща на най-високо ниво между президентите на двете държави – Радев и Ердоган, е договорено историческо споразумение. „Фокусът беше енергетика, но това ни даде един тласък и импулс, който да използваме и за развитието на икономическите отношения“, каза той.

Министър Пулев добави, че организирането на инвестиционен форум в Истанбул през януари, на който присъстваха трима български министри, седем кметове и над 200 делегата, е друго важно доказателство за силната политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията.

Министърът на иновациите и растежа заяви още, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректни достигат – 2,5 млрд. евро. По думите му, над 2200 компании с турски капитали оперират в страната ни, като в някои български региони те са най-големите работодатели.

„Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %“, обяви министърът и посочи четири основни действия как това да бъде постигнато.

Той акцентира на първо място върху активната работа от МИР по структурните фондове и Плана за възстановяване за осигуряване на средства на малките и средни компании. „Активираме по най-бързия начин ресурс под формата на безвъзмездна помощ по линия на европейските средства“, каза той.

По думите му, над 2500 фирми са подкрепени по първите две отворени мерки от Плана, а в момента компаниите могат да кандидатстват по процедурата за ВЕИ за собствено потребление. Пулев изтъкна, че още около 10 процедури по ПВУ и структурните фондове ще бъдат отворени по линия на МИР до края на годината, като една от тях ще бъде и за Индустриални зони.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО