САЩ хвалят украинците за бързото овладяване на Patriot

Публикувано преди 1 година  |  Света

Украински войници махат с ръка и натискат клаксони, докато карат по черен път във Форт Сил, Оклахома, придвижвайки машините си на позиция за защита от хипотетичен руски ракетен обстрел. Това обаче не бяха обикновени камиони. Украинците обслужваха американска система за противовъздушна отбрана Patriot, с която 65 украински войници се обучават интензивно в продължение на 10 седмици, ръководени от инструктори на американската армия в базата.

CNN наблюдава обучението само няколко дни преди очакваното завършване на ускорения курс от украинците. Обучението във Форт Сил е единственото място на американска територия, където САЩ обучават украинците на американски оръжейни системи. Видеозаписът и снимките от обучението обаче бяха забранени, за да се защити самоличността на войниците, които през следващия месец ще се приберат у дома, за да защитават страната си срещу руските сили.

Украинците са се представили отлично, твърдят официални лица. Те са усвоили основите на системата Patriot толкова бързо, че им е било предоставено допълнително интензивно обучение, което рядко се предоставя на американските им колеги, преминаващи същия курс, допълват служителите.

„Нашата оценка е, че украинските войници са впечатляващи и абсолютно бързо се учат благодарение на обширните си познания за противовъздушна отбрана и опита си в бойна зона. За тях беше по-лесно да схванат темпото и поддръжката. Те са най-добрите от най-добрите в това, което правят в областта на противовъздушната отбрана“, каза бригаден генерал Шейн Морган.

Мъже и жени на възраст от 19 до 67 години са тренирали от 7 до 18 ч., 6 дни в седмицата, в продължение на 10 седмици, съобщиха официални лица. Много от тях са били квалифицирани инженери преди войната, а няколко имат множество дипломи и всички са били избрани от украинските военни лидери да се обучават в САЩ.

„Само заради бойния си опит у дома те успяха да усвоят нещата много лесно – най-доброто, което съм виждал досега, а съм обучавал в много държави. Тези хора ги разбиват“, казва един от американските инструктори.

Украинците също така са се адаптирали добре към живота във Форт Сил, който включвал много супи – основна част от украинската диета – в плановете за хранене заедно с американската кухня: бургери, барбекю и пържоли на скара. Един от американските инструктори заяви пред CNN, че много от тях не са яли бургери преди.

„За нас беше истинска чест да се срещнем с тези воини. Техните истории бяха едновременно ужасяващи и невероятни. И мисля, че ние научихме толкова много от тях, колкото и те от нас“, заяви високопоставен служител от Форт Сил.

Американските инструктори са работили, за да включат в обучението реалистичните заплахи и условия, с които украинските войници ще се сблъскат, когато се приберат у дома, каза този служител. Но често украинците по същество сами поемали обучението, като го приспособявали към най-реалистичните видове заплахи, с които могат да се сблъскат у дома, пише БГНЕС.

„След като пристигнат в Украйна, войниците ще интегрират тези нови системи в многослойната си противовъздушна отбрана заради една-единствена причина – да помогнат за предпазването на Украйна от безумните атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в гъсто населените градски райони. Форт Сил дава възможност за такава защита. Сигурен съм, че действията им през последните месеци ще спасят човешки животи“, заяви говорителят на американската армия Мартин О’Донъл.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО