С „умен протекционизъм“ Мишустин връща в граници дефицита

Публикувано преди 2 месеца  |  Света

Ключовият резултат от изминалата година е запазването на макроикономическата стабилност. Това отчете Държавната дума днес премиерът на РФ Михаил Мишустин. Той представи годишния доклад на кабинета.

Освен това той обърна внимание на факта, че федералният бюджет остава основният инструмент за изпълнение на всички планове, като отбеляза, че политиката в тази област е била коригирана. Според Мишустин тя е била насочена „към укрепване на финансовата стабилност“, както и към намаляване на въздействието на принудителното преструктуриране на икономическите отношения върху средносрочния и дългосрочния потенциал на икономиката.

Политиката като кабинета Мишустин определя със словосъчението „умен протекционизъм„.

Освен това премиерът отбеляза, че са отпуснати и допълнителни средства за антикризисни програми, насочени към „осигуряване на достъпни ресурси“, улесняване на снабдяването с вносно оборудване и компоненти, както и „подкрепа на основните отрасли и най-уязвимите категории граждани“.

Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация постепенно ще се върне към планираните стойности след значителното му увеличение в началото на 2023 г. Увеличението, според отчета на Мишустин, се дължи на авансовото финансиране на договори.

„Дълго време обсъждахме, че парите трябва да започнат да работят на 1 януари, това така наречено авансово финансиране, и преместихме някои от разходите в началото на годината… В този смисъл дефицитът по-нататък постепенно ще се приведе в съответствие с параметрите на бюджета„, увери Мишустин депутатите.

Той отбеляза, че бюджетният дефицит на Русия за 8 март 2023 г. е 3,3 трилиона рубли (приходи – 3 трилиона рубли, разходи – 6,3 трилиона рубли).

По данни на сайта „Електронен бюджет“ към 21 март приходите в бюджета са възлизали на 3,352 трилиона рубли, а разходите – на 7,035 трилиона рубли, т.е. дефицитът е достигнал почти 3,7 трилиона рубли към тази дата. Вътрешномесечната снимка обаче може да не отразява пълната картина на изпълнението на бюджета поради графика за плащане на данъците.

Законът за бюджета предвижда дефицит от 2% от БВП през 2023 г. Този дефицит Мишустин предвижда да бъде покрит основно чрез заеми на вътрешния пазар. Освен това за покриването му има възможност да се използва Държавният фонд за благосъстояние. Въпреки това премиерът уверява, че са „много внимателни с използването на неговите средства и се опитваме да ги изразходваме за подходящи технологични проекти, за заместване на вноса, за постигане на технологичен и икономически суверенитет на страната“, каза Мишустин.

Припомняме, че в началото на годината Министерството на финансите на Русия съобщи, че е похарчило 2,41 трилиона рубли (35,1 милиарда долара) от Националния фонд за благосъстояние – фонд за черни дни, който акумулира приходи от продажбата на петрол, за да покрие дефицита през декември. Заедно с тежките държавни заеми на вътрешните търгове за дълг, Националния фонд за благосъстояние, който първоначално беше предназначен да подкрепя пенсионната система, се превърна в основния източник на финансиране на бюджетния дефицит, откакто Русия нахлу в Украйна миналата година и беше ударена от вълни от безпрецедентни западни санкции.

Източник: News.bg

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
"Възраждане" с първи коментар за поисканите от Иван Гешев имунитети
Народните представители на "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев ще имат възможност да спечелят образуваното дело, ... прочетете още »
Той ли е новият шеф на НАТО?
Британският премиер похвали днес министъра на отбраната Бен Уолъс, като го нарече "фантастичен" и заяви, че застава ... прочетете още »
Европейската комисия призова: Незабавно ограничете съдържанието, създадено от изкуствен интелект
Европейската комисия призова днес големите интернет платформи незабавно да започнат да обозначават съдържанието, създадено от изкуствен интелект, ... прочетете още »
Бизнес-дамата Матилда е тотална звезда в Инстаграм
Матилда Тантот е бизнес-дама. Красавицата се занимава и със спорт, като набляга най-вече на плуването. Жената е ... прочетете още »
Маестро Лука Модрич стяга куфарите на "Бернабеу"
Един от кавалерите на Златната топка Лука Модрич се насочва към изхода на "Бернабеу". От 2012 година ... прочетете още »
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »