Търсят се 10 000 специалисти за IT сектора и аутсорсинг услугите, заплати – от 3000 до 10 000 лева

Публикувано преди 1 година  |  България

Над 10 хиляди са свободните работни позиции в IT-сектора и аутсорсинг услугите в България. Това съобщиха във Велико Търново от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. Високотехнологичният бизнес у нас формира 6 процента от брутния вътрешен продукт на страната, припомня БНР.

Представители на асоциацията, в която членуват над 50 международни компании, базирани в България, се срещнаха днес със студенти и ученици от Велико Търново, които имат интерес за работа във високотехнологичния сектор.

С възможността за работа с отдалечен достъп и разрастването на сектора на IT услугите недостигът на кадри стана сериозен, коментираха Петър Торнев и Наталия Георгиева от асоциацията:

„Като цяло не може да се възпроизведат толкова много кадри за толкова кратко време, защото работата е твърде много“, посочи Торнев.

„Компаниите от нашата индустрия влагат много време и ресурс отделят за обучение на кадрите“, допълни Георгиева. Във Велико Търново работят над 90 компании в IT сектора, посочи кметът Даниел Панов:

„Нашата работа е да популяризираме работата на фирмите, които търсят специалисти в този сектор“.

Благодарение на договорите с аутсорсинг компании Великотърновският университет се спаси от финансовата криза, в която беше, поясни ректорът проф. Христо Бонджолов.

Компаниите обявиха стартови заплати от 3000 лева, които с израстване в йерархията стигат до 10 000 лева.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО