Как Русия похищава украински деца: пет престъпни сценария

23 март 2023 17:57  |  Света

От началото на войната в Украйна Русия е отвела хиляди деца от окупираните украински територии към Руската федерация. ДВ разговаря с Даря Герасимчук – омбудсман на Украйна по въпросите за правата на децата. Тя разказва какви методи използват руснаците, за да отвличат украински деца и какви са начините те да бъдат върнати обратно в Украйна.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и комисарката по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова по подозрения за отвличания на украински деца. Само те ли носят вина според Вас? Може ли и друг да бъде обвинен в тези престъпления?

Даря Герасимчук: Отношение към това имат повече хора. В частност представителите на местните власти в различните региони на Русия, където се приемат тези деца. Всички доказателства, събрани от нас, са представени на МНС. Затова смятам, че списъкът със заподозрени ще се разшири. Заповедите за арест на Путин и Белова са исторически и са правилна стъпка в посока признаването на геноцида, който се извършва над украинския народ чрез отвличанията на деца.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване на геноцида от 1948 г. насилственото прехвърляне на деца от една етническа група в друга с цел унищожаване на национална, етническа или расова група се класифицира като “геноцид“.

Искате да кажете, че Русия отвлича украински деца, които иска да възпита с руско самосъзнание?

Д.Г.: Да, руснаците искат да запълнят „празнините“ в своята нация с украински деца. Всичките им действия свидетелстват за това, че няма планове тези деца да бъдат върнати в Украйна. По ускорена процедура е сменено гражданството им и им е предложено безплатно обучение. Освен това руснаците подбират децата, когато провеждат медицински прегледи, при които ги разделят на категории. С други думи, те искат да изберат най-здравите и да попълнят нацията си за сметка на украинската.

Планирани ли са били тези действия на Русия или те действат според ситуацията?

Д.Г.: При нахлуването в Украйна Русия вече имаше ясен план какво ще прави с украинските деца. Реализацията му започна още през 2014 година след анексията на Крим. Руснаците сменят гражданството на децата и имат т.нар. “Влак на надеждата”, с който руски граждани се отправят към Крим, където незаконно осиновяват деца. Сега Русия има поне пет сценария за отвличане на деца. До този извод стигнахме след анализ на информация от 308 деца, чиито родители са успели да си върнат децата в контролираните от Украйна територии.

Какви са сценариите?

Д.Г.: При първия сценарий руснаците иззвеждат децата от семействата им чрез т.нар. филтрационен подбор. Родителите биват необосновано задържани, а децата просто им се отнемат. При втория сценарий руснаците убиват родителите и след това отнемат децата. При третия – децата се отнемат директно от семейството – понякога чрез отнемане на родителските права. Обикновено това се прави с „неудобните родители“, които не искат да сътрудничат на окупационните власти.

Четвъртият сценарий е, когато руснаците не ни позволяват да вземем деца от домовете за институционална грижа в окупираните територии. В нито един момент Русия не се е съгласявала на хуманитарни коридори за извозването на тези деца. Вместо това те биват отвличани. От началото на войната в Украйна бяха отвлечени деца от четири институции, но успяхме да върнем тези в две от тях.

Последният, пети, сценарий е най-често срещаният. Първоначално руснаците създават неподходящи за живот условия на децата в окупираните територии. А след това предлагат на родителите да изпратят детето си уж на лагер в Русия. Децата не се връщат от този лагер, а биват преместени на друго място без съгласието на родителите. Някои от децата, които успяхме да върнем, са били в такива лагери повече от година.

А как успявате да върнете децата? Как действате в подобни случаи?

Д.Г.: За да откриете и върнете дете, трябва да знаете кого да търсите. Ето защо е създадена единната държавна платформа „Деца на войната“, която съдържа актуална информация и лични данни за пострадалите във войната деца. Това е важно, защото руснаците крият нашите деца: местят ги, опитват се да променят имената им и т.н.

Затова процедурата по издирване е много трудна, особено за малките деца, които не помнят откъде са. Много важен момент е дали издирваното дете има роднини на територията, контролирана от Украйна, които могат да организират настойничество и да отидат да вземат детето с подкрепата на държавата.

Какви са актуалните данни за отвлечените деца?

Д.Г.: Всички данни се актуализират всяка сутрин в портала “Деца на войната”. Към днешна дата броят на депортираните и принудително разселени деца е 1626. Това е поименен списък, съставен въз основа на данни от родители, роднини, местни власти или свидетели.

Но част от територията на Украйна е окупирана и ние нямаме достъп до нея. Така че може да става дума за няколкостотин хиляди отвлечени деца. Руските власти говорят в медиите за така наречената „евакуация“ на 744 000 украински деца. Но тази цифра не е подкрепена с никакви списъци или лични данни, затова я смятаме за недостоверна.

Представителят на Русия в ООН Василий Небензя заяви неотдавна, че при извеждането на децата от Украйна руските власти са искали „да ги предпазят от опасността, свързана с военните действия“, и че Руската федерация е готова да ги върне в Украйна, когато там е безопасно. Как си обяснявате това изявление?

Д.Г.: Това е още едно потвърждение за отнемането на украински деца от страна на Русия. Ако това наистина е било евакуация, децата е трябвало да бъдат върнати незабавно на контролираната от Украйна територия или в трети страни.

Автор: Александър Куницкий

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО