Си показва надмощие над Путин – свиква среща на страните от Централна Азия

Публикувано преди 1 година  |  Света

Президентът на Китай Си Дзинпин свика среща на бившите съветски държави от Централна Азия в дръзка игра на власт в задния двор на Русия, съобщава „Франс прес“.

Този ход идва дни след срещата му с руския държавен глава Владимир Путин.

Си покани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан на първата среща на върха Китай-Централна Азия в сряда. Неясно остава дали уединеният Туркменистан също е поканен.

Държавите са бивши членки на Съветския съюз и Москва отдавна смята, че те попадат в нейната сферата на влияние след завладяването им от Руската империя през XIX век.

Си беше на посещение при Путин в Москва като част от 3-дневна среща на върха, приключила вчера, на която двете страни обещаха да задълбочат и разширят сътрудничеството си, а Си сигнализира, че Китай продължава да подкрепя Русия в нейната инвазия в Украйна.

Според анализаторите Пекин си е осигурил значителни лостове за влияние върху Русия в замяна на своята дипломатическа и икономическа подкрепа и със свикването на срещата на централноазиатските държави той се стреми да използва това предимство.

„Не съм сигурен, че тази китайска инициатива е посрещната с ентусиазъм в Кремъл“, написа в Туитър Карл Билд, съпредседател на Европейския съвет за външна политика.

„Съгласен съм. Също така не съм сигурен, че Кремъл може да направи много по въпроса“, отговори Иън Бремър, политолог и основател на „Евразия груп“.

При започването на инвазията си в Украйна миналата година Русия се опита да си възвърне контрола над бившата съветска държава, която през последните години се стремеше към по-тесни връзки със Запада.

Войната обаче е в застой на фона на големи военни загуби за Русия, а като страничен ефект бившите съветски държави в Централна Азия заявяват все по-ясно своето неподчинение на Кремъл.

Поразителен пример за това е отказът на президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев да признае претенциите за легитимност на проруските сепаратисти в Източна Украйна, докато бе на една сцена сцената с Путин на икономически форум в Санкт Петербург.

През последните години Китай засили своите икономически връзки и връзките в областта на сигурността с централноазиатските страни, които разполагат с изобилни минерални ресурси и са разположени на древни търговски пътища между изтока и запада.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО