За фронта! Финландия одобри 14-и пакет с отбранителна помощ за Украйна

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен съобщи, че президентът на Финландия Саули Нинистьо току що е одобрил четиринадесети пакет с отбранителна помощ за Украйна, включващ още три танка „Леопард“ (Leopard), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финландската медия „Юле“ по-късно уточни, че става въпрос за три бронирани машини за разминиране, базирани на шасито на танкове „Леопард 2“. Пакетът на обща стойност 161 милиона евро включва също тежко въоръжение и боеприпаси.

Кайконен също така заяви, че не иска Финландия да дарява на Украйна изтребители „Хорнет“ (Hornet), въпреки отправените от украинска страна искания за тези самолети. „Моята гледна точка, като министър на отбраната на Финландия, е че се нуждаем от тези изтребители „Хорнет“, за да осигурим защитата на собствената си страна“, заяви министърът на пресконференция в Хелзинки. „Отнасям се отрицателно към идеята те да бъдат дарени през следващите няколко години. А ако погледнем в по-дългосрочна перспектива, те, според мен, ще започнат да се износват и ще изгубят част от полезността си“, добави той.

Въпросът за възможността Финландия да дари изтребители на Украйна беше повдигнат по време на състоялата се наскоро визита на финландската министър-председателка Сана Марин в Киев, където тя се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Запитана тогава дали Финландия трябва да дари изтребителите си на Украйна, Марин отговори, че би трябвало да има дискусия доколко това е уместно, но не обеща нищо. Кайконен каза, че Украйна се е обърнала към Финландия, за да обсъдят възможността да бъдат дарени някои от финландските изтребители „Хорнет“.

Финландският президент е подписал закона за присъединяване на страната към НАТО, съобщи на този фон местният вестник „Хелсингин саномат“. С церемонията по подписването, състояла се в президентския дворец, приключиха всички вътрешни процедури, необходими за присъединяването на Финландия към алианса.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »