За фронта! Финландия одобри 14-и пакет с отбранителна помощ за Украйна

Публикувано преди 1 година  |  Света

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен съобщи, че президентът на Финландия Саули Нинистьо току що е одобрил четиринадесети пакет с отбранителна помощ за Украйна, включващ още три танка „Леопард“ (Leopard), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Финландската медия „Юле“ по-късно уточни, че става въпрос за три бронирани машини за разминиране, базирани на шасито на танкове „Леопард 2“. Пакетът на обща стойност 161 милиона евро включва също тежко въоръжение и боеприпаси.

Кайконен също така заяви, че не иска Финландия да дарява на Украйна изтребители „Хорнет“ (Hornet), въпреки отправените от украинска страна искания за тези самолети. „Моята гледна точка, като министър на отбраната на Финландия, е че се нуждаем от тези изтребители „Хорнет“, за да осигурим защитата на собствената си страна“, заяви министърът на пресконференция в Хелзинки. „Отнасям се отрицателно към идеята те да бъдат дарени през следващите няколко години. А ако погледнем в по-дългосрочна перспектива, те, според мен, ще започнат да се износват и ще изгубят част от полезността си“, добави той.

Въпросът за възможността Финландия да дари изтребители на Украйна беше повдигнат по време на състоялата се наскоро визита на финландската министър-председателка Сана Марин в Киев, където тя се срещна с украинския президент Володимир Зеленски. Запитана тогава дали Финландия трябва да дари изтребителите си на Украйна, Марин отговори, че би трябвало да има дискусия доколко това е уместно, но не обеща нищо. Кайконен каза, че Украйна се е обърнала към Финландия, за да обсъдят възможността да бъдат дарени някои от финландските изтребители „Хорнет“.

Финландският президент е подписал закона за присъединяване на страната към НАТО, съобщи на този фон местният вестник „Хелсингин саномат“. С церемонията по подписването, състояла се в президентския дворец, приключиха всички вътрешни процедури, необходими за присъединяването на Финландия към алианса.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 23 март 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО