Китай е най-сериозният противник на САЩ! Пентагонът се готви за война

Публикувано преди 3 месеца  |  Света

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили предупреди, че „Китай е най-сериозният геостратегически противник, пред който САЩ са изправени днес“, пишат АП и „Вашингтон пост“.

На изслушване относно бюджета на президента за 2024 г. в подкомисията по кредитите на Камарата на представителите генералът заяви, че САЩ трябва да бъдат много внимателни, като се „уверят, че“ „военните са много по-силни от“ китайската армия.

Причината за това, добави той, е, че през последните 40 години Китай се разрасна изключително много.

Наистина, това е „огромна промяна в силата в световен мащаб и в задната част на този растеж стои армията“.

„Трябва да сме сигурни, че оставаме номер едно през цялото време. Това ще ни помогне да запазим мира. Ако по някакъв начин изостанем, ще стане много опасно.“

Американската армия трябва да се подготви за възможна конфронтация с Китай, заявиха лидерите на Пентагона, докато настояваха Конгреса да одобри предложения от Министерството на отбраната рекорден бюджет от 842 милиарда долара.

Бюджетът ще бъде насочен към модернизирането на силите в Азия и по света.

„Това е бюджет, основан на стратегия – и такъв, който се ръководи от сериозността на нашата стратегическа конкуренция с Китайската народна република“, каза министърът на отбраната Лойд Остин по време на изслушване в комисията на Камарата на представителите.

Посочвайки увеличаването на новите технологии, като хиперзвукови оръжия, Остин каза, че бюджетът предлага изразходване на повече от 9 милиарда долара – 40 процента увеличение спрямо миналата година – за изграждане на военни способности в Тихия океан и защита на съюзниците.

Изслушването идва след посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, на фона на опасенията, че Китай ще засили подкрепата си за войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна и все повече ще заплашва Запада.

Действията на Китай, каза генерал Мили, „го движат по пътя към конфронтация и потенциален конфликт с неговите съседи и вероятно със Съединените щати“.

Той каза, че възпирането и подготовката за война „е изключително скъпо, но не е толкова скъпо, колкото воденето на война“.

„Този бюджет предотвратява войната и ни подготвя да я водим, ако е необходимо“, добави той.

Америка вече харчи повече за отбрана, отколкото следващите девет държави взети заедно, и според предложението на президента Джо Байдън за фискалната 2024 г. Пентагонът ще получи 842 милиарда долара – увеличение с 26 милиарда долара (3,2 процента) спрямо рекордно големия бюджет за отбрана за 2023 г.

Разходите за отбрана ще включват също 9,1 милиарда долара за Тихоокеанската инициатива за възпиране, която е насочена към повишаване на регионалната конкурентоспособност на Вашингтон срещу осмелилия се Пекин, и 37,7 милиарда долара за модернизиране на ядрените способности на САЩ.

Генерал Мили, който ще се пенсионира по-късно тази година, каза, че САЩ трябва да продължат да модернизират своите сили.

Две десетилетия война в Ирак и Афганистан подкопаха военното оборудване и готовността на войските, така че САЩ работят за подмяна на оръжейните системи и дават време на войските да се пренастроят. И това се отплати, каза генерал Мили пред Конгреса.

„Нашите нива на оперативна готовност са по-високи сега, отколкото не са били от много, много години“, каза той.

Повече от 60 процента от активните сили са в най-високо състояние на готовност в момента и могат да бъдат разгърнати за бойни действия за по-малко от 30 дни, докато 10 процента могат да бъдат разгърнати в рамките на 96 часа, каза той.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 23 март 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »