Елхово отбеляза подобаващо 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (+снимки)

Публикувано преди 11 месеца  |  Общество

Стотици възпитаници на елховските училища и детски градини, придружени от техните учители се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието започна по главната пешеходна улица на град Елхово и продължи до площада пред НЧ „Развитие – 1893“ гр. Елхово, където се проведе и тържествена церемония организирана от община Елхово по случай 24-ти май.

Приветствено слово произнесе кметът на община Елхово г-н Петър Киров. В своето изявление той изрази признателност към учителите, възпитателите, самодейците и просветителите в община Елхово, които безкористно съхраняват и разпространяват българската писменост и култура.

Празненството на площада пред НЧ „Развитие“ събра стотици жители и гости на града, които аплодираха възпитаниците на детските градини, учебните заведения, читалището в град Елхово и ОДК-Елхово.

По предложение на ръководствата на учебните заведения на територията на Община Елхово, заслужили учители и ученици бяха наградени от Петър Киров – кмет на Община Елхово.

На събитието днес присъства проф. д-р Стоян  Денчев – почетен гражданин на Елхово, който обяви учредяването на специална годишна награда „Гергана Денчева“ за най-добър начален учител в Община Елхово, в памет на неговата съпруга. Инициативата е на сем. Денчеви, подкрепена от Синдиката на българските учители и Община Елхово. За първа година с почетена грамота и парична награда от 1000 лева бе удостоена Гергана Христова – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – с. Бояново.  С грамоти и парични награди от по 200 лева бяха наградени и началните учители от останалите три основни училища в Община Елхово, съответно Румяна Павлова – начален учител в ОУ ”Хаджи Димитър” – с. Гранитово, Нивелина Василева – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – гр. Елхово и Валентина Балтова – начален учител в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово.

Проф. Денчев подари десетки книги от издателство „Захари Стоянов“ на всички училища. В края на своето изявление той представи статуетката за учител на година, с която посмъртно е наградена неговата съпруга Гергана Денчева, член на Съюза на българските учители в продължение на 42 години.

Празненството завърши с всеучилищния химн „Върви народе възродени“.


Статията е публикувана на 24 май 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА