Елхово отбеляза подобаващо 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност (+снимки)

Публикувано преди 2 седмици  |  Общество

Стотици възпитаници на елховските училища и детски градини, придружени от техните учители се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието започна по главната пешеходна улица на град Елхово и продължи до площада пред НЧ „Развитие – 1893“ гр. Елхово, където се проведе и тържествена церемония организирана от община Елхово по случай 24-ти май.

Приветствено слово произнесе кметът на община Елхово г-н Петър Киров. В своето изявление той изрази признателност към учителите, възпитателите, самодейците и просветителите в община Елхово, които безкористно съхраняват и разпространяват българската писменост и култура.

Празненството на площада пред НЧ „Развитие“ събра стотици жители и гости на града, които аплодираха възпитаниците на детските градини, учебните заведения, читалището в град Елхово и ОДК-Елхово.

По предложение на ръководствата на учебните заведения на територията на Община Елхово, заслужили учители и ученици бяха наградени от Петър Киров – кмет на Община Елхово.

На събитието днес присъства проф. д-р Стоян  Денчев – почетен гражданин на Елхово, който обяви учредяването на специална годишна награда „Гергана Денчева“ за най-добър начален учител в Община Елхово, в памет на неговата съпруга. Инициативата е на сем. Денчеви, подкрепена от Синдиката на българските учители и Община Елхово. За първа година с почетена грамота и парична награда от 1000 лева бе удостоена Гергана Христова – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – с. Бояново.  С грамоти и парични награди от по 200 лева бяха наградени и началните учители от останалите три основни училища в Община Елхово, съответно Румяна Павлова – начален учител в ОУ ”Хаджи Димитър” – с. Гранитово, Нивелина Василева – начален учител в ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” – гр. Елхово и Валентина Балтова – начален учител в ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” – гр. Елхово.

Проф. Денчев подари десетки книги от издателство „Захари Стоянов“ на всички училища. В края на своето изявление той представи статуетката за учител на година, с която посмъртно е наградена неговата съпруга Гергана Денчева, член на Съюза на българските учители в продължение на 42 години.

Празненството завърши с всеучилищния химн „Върви народе възродени“.Статията е публикувана на 24 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »