Южна Африка: Няма да бъдем пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Южна Африка ще продължи да се противопоставя на призивите да се откаже от своята независима и необвързана външна политика. Това заяви президентът на страната, Сирил Рамапоса, цитиран от Анадолската агенция.

„Южна Африка не е била и няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили. Ще запазим позицията си за мирно разрешаване на конфликти, където и да възникват те“, подчерта той по време на речта си по случай Деня на Африка в Крюгерсдорп, западно от Йоханесбург, предаде news.bg.

Миналата седмица държавният глава заяви, че неутралната позиция на страната му не облагодетелства Русия пред други държави и тя няма да бъде притисната да промени позицията си.

„С избухването на руско-украинския конфликт върху страната беше оказан изключителен натиск да изостави своята позиция на неприсъединяване и да вземе страна в това, което на практика е състезание между Русия и Запада“, написа Рамапоса в седмичната си колонка миналата седмица.

Изявлението му дойде, след като посланикът на САЩ в страната, Ройбен Бриджъти, заяви, че Вашингтон е убеден, че ЮАР е доставила оръжие на руската армия въпреки уверението на африканската страна, че е неутрална.

По думи на Бриджъти руският товарен кораб Lady R, който е акостирал във военноморската база „Симонс Таун“ край Кейптаун между 6 и 8 декември 2022 г., е натоварил оръжия и боеприпаси и се е върнал обратно в Русия.

Рамапоса посочи, че тъй като няма конкретни доказателства в подкрепа на твърдението, правителството започва независимо разследване, ръководено от пенсиониран съдия, за установяване на фактите.

Впоследствие посланикът на САЩ се извини на правителството и народа на Южна Африка за думите си.

В речта си южноафриканският държавен глава изтъкна: „В момента сме свидетели и на това как Африка е въвлечена в конфликти далеч отвъд собствените си граници. Някои страни, сред които и нашата, са заплашени от санкции за провеждане на независима външна политика и за заемане на неутрална позиция“.

Рамапоса обаче не уточни вида на наказателните мерки и кой отправя заплахата.

По негови думи африканските страни имат болезнени спомени за чужди суперсили, които водят марионетни войни на африканска земя.

„Не сме забравили ужасното, брутално наследство от това, че първо нашият континент беше разчленен и колонизиран от европейските държави, за да се окажем отново пешки на шахматната дъска по време на Студената война“, подчерта той и се зарече, че „няма да се върнем към този период от историята“.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »
Конгресмени оказват натиск над Байдън бързо да изпрати далекобойни ракети на Украйна
Конгресмени и от двете големи партии в САЩ оказват натиск на президента Джо Байдън да изпрати на ... прочетете още »