Южна Африка: Няма да бъдем пешка на шахматната дъска между Русия и Запада

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Южна Африка ще продължи да се противопоставя на призивите да се откаже от своята независима и необвързана външна политика. Това заяви президентът на страната, Сирил Рамапоса, цитиран от Анадолската агенция.

„Южна Африка не е била и няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили. Ще запазим позицията си за мирно разрешаване на конфликти, където и да възникват те“, подчерта той по време на речта си по случай Деня на Африка в Крюгерсдорп, западно от Йоханесбург, предаде news.bg.

Миналата седмица държавният глава заяви, че неутралната позиция на страната му не облагодетелства Русия пред други държави и тя няма да бъде притисната да промени позицията си.

„С избухването на руско-украинския конфликт върху страната беше оказан изключителен натиск да изостави своята позиция на неприсъединяване и да вземе страна в това, което на практика е състезание между Русия и Запада“, написа Рамапоса в седмичната си колонка миналата седмица.

Изявлението му дойде, след като посланикът на САЩ в страната, Ройбен Бриджъти, заяви, че Вашингтон е убеден, че ЮАР е доставила оръжие на руската армия въпреки уверението на африканската страна, че е неутрална.

По думи на Бриджъти руският товарен кораб Lady R, който е акостирал във военноморската база „Симонс Таун“ край Кейптаун между 6 и 8 декември 2022 г., е натоварил оръжия и боеприпаси и се е върнал обратно в Русия.

Рамапоса посочи, че тъй като няма конкретни доказателства в подкрепа на твърдението, правителството започва независимо разследване, ръководено от пенсиониран съдия, за установяване на фактите.

Впоследствие посланикът на САЩ се извини на правителството и народа на Южна Африка за думите си.

В речта си южноафриканският държавен глава изтъкна: „В момента сме свидетели и на това как Африка е въвлечена в конфликти далеч отвъд собствените си граници. Някои страни, сред които и нашата, са заплашени от санкции за провеждане на независима външна политика и за заемане на неутрална позиция“.

Рамапоса обаче не уточни вида на наказателните мерки и кой отправя заплахата.

По негови думи африканските страни имат болезнени спомени за чужди суперсили, които водят марионетни войни на африканска земя.

„Не сме забравили ужасното, брутално наследство от това, че първо нашият континент беше разчленен и колонизиран от европейските държави, за да се окажем отново пешки на шахматната дъска по време на Студената война“, подчерта той и се зарече, че „няма да се върнем към този период от историята“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО