САЩ обвиняват „Вагнер“ в доставка на ракети за RSF на Судан (ВИДЕО)

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Вашингтон DC

Съединените щати обвиниха руската група „Вагнер“ в предоставяне на ракети земя-въздух на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), една от страните в продължаващия конфликт в Судан, който разсели близо 1,3 милиона души.

Обвинението срещу групата наемници в четвъртък дойде след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на лидера на Wagner в Мали, обвинявайки го, че се опитва да получи оръжие за войната на Русия в Украйна.

Ракетите земя-въздух в Судан допринесоха за „продължителен въоръжен конфликт, който води само до допълнителен хаос в региона“, се казва в изявление на Министерството на финансите.

RSF и суданската армия – водени от двама съперничещи генерали – са вкарани в битка за контрол над държавата и нейните ресурси от средата на април, която уби стотици хора.

Междувременно Вашингтон помогна за постигането на няколко споразумения за прекратяване на огъня след избухването на насилието. В понеделник враждуващите страни се споразумяха за едноседмично примирие, но както при предишни споразумения за прекратяване на огъня, жителите съобщават за продължаващи сблъсъци и улични престрелки.

САЩ казват, че основната им цел в Судан е да намалят насилието, преди да работят за окончателно прекратяване на боевете и връщане на страната към гражданско управление. Правозащитни групи предупредиха за хуманитарна катастрофа, ако конфликтът продължи.

Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази загриженост относно перспективата за намеса на групировката „Вагнер“ в Судан, като каза, че групата „просто носи повече смърт и разрушение“ със себе си.

„Много е важно да не видим по-нататъшното му ангажиране в Судан. И знам, че редица държави са много загрижени за тази перспектива“, каза той.

САЩ проучват дейността на Wagner в Мали

В четвъртък Министерството на финансите също така каза, че руският президент Владимир Путин е „разчитал на групата „Вагнер“, за да продължи избраната от него война“ в Украйна, която е под пълномащабно нахлуване от февруари 2022 г.

Като част от съобщението САЩ наложиха санкции на Иван Александрович Маслов, ръководител на Wagner в Мали, страна без излаз на море в Западна Африка.

„Групата „Вагнер“ може да се опитва да прикрие усилията си да придобие военно оборудване за използване в Украйна, включително като работи през Мали и други страни, където има опорна точка“, казаха от Министерството на финансите. „САЩ се противопоставят на усилията на която и да е страна да помогне на Русия чрез групата Вагнер.

В началото на 2023 г. САЩ определиха Вагнер като „транснационална престъпна организация“ и наложиха санкции на нейните висши лидери.

Държавният департамент също така обвини „Вагнер“ по-рано тази седмица, че се опитва да пренесе „материални придобивания в помощ на войната на Русия“ в Украйна през Мали, използвайки фалшиви документи.

„Всъщност има индикации, че „Вагнер“ се е опитвал да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да насочи тези оръжия през Мали като трета страна“, каза говорителят Матю Милър пред репортери в понеделник.

„Все още не сме видели никакви индикации, че тези придобивания са финализирани или изпълнени, но наблюдаваме ситуацията отблизо.“

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »