Земетресение с магнитуд 6.2 разтърси Токио

26 май 2023 16:27  |  Света

Днес Токио и околните райони на Източна Япония бяха разтърсени от земетресение с магнитуд 6,2, но няма опасност от цунами, съобщи националната метеорологична агенция, цитирана от агенция „Киодо“.

Земетресението се случи в 19:03 часа и според Японската метеорологична агенция регистрира интензивност по-ниска от 5-та степен по 7-степенната японска скала за сеизмична интензивност в части от префектурите Ибараки и Чиба.

В централната част на Токио и в Йокохама, разположена в префектура Канагава, беше забелязана интензивност от 3-та степен.

Епицентърът на земетресението беше на дълбочина около 50 км край източното крайбрежие на Чиба.

Атомната електроцентрала „Токай 2“, разположена в Ибараки, североизточно от Токио, не отчете аномалии, според оператора ѝ.

Земетресенията са обичайно явление в Япония, която се намира в един от най-сеизмично активните региони в света. Около една пета от земетресенията с магнитуд 6 или повече в света се случват в Страната на изгряващото слънце, посочва „Ройтерс“.

На 11 март 2011 година североизточното крайбрежие на Япония беше засегнато от земетресение с магнитуд 9 – най-силното земетресение, регистрирано в Япония, последвано от унищожително цунами. Тези събития предизвикаха сериозна ядрена криза, сравнима със започналата в Чернобил четвърт век по-рано, предаде БТА.

Източник: fakti.bgСледете ни в Google News Showcase


НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО