Затишие пред буря в Косово! Сръбската армия е в пълна бойна готовност

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Президентът на Сърбия Александър Вучич е издал малко преди 14 часа местно време нареждане на армията да повиши бойната си готовност до най-високо ниво и от този момент армията е започнала своите дейности, заяви министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич, съобщи телевизия Н1, цитирана от БТА.

„Наредено е спешно движение към административната линия с Косово“, заяви Вучевич пред телевизия Пинк при включване на живо от центъра на Белград.

Той предупреди, че случващото се в Северно Косово, където по думите му властите в Прищина превземат сградите на местната власт, не е игра и това застрашава сигурността на всички в региона.

Вучевич подчерта, че армията абсолютно ще изпълни наредбата на Вучич и ще брани суверенитета на Сърбия и правото на живот на всички нейни граждани. „Ясно е, че се извършва терор против сръбската общност в Косово“, заяви още министърът на отбраната на Сърбия, цитиран от телевизия Н1.

Президентът на Сърбия и върховен главнокомандващ на армията Александър Вучич е подписал нареждане за повишаване на бойната готовност на частите на армията на Сърбия на най-високо ниво и им е наредил спешно да тръгнат в посока административната линия с Косово, съобщи по-рано и в. „Вечерне новости“.

Вучич е взел това решение заради „насилието, което специалната полиция на Албин Курти извършва над сръбското население в Звечан, Зубин поток и Лепосавич“, пише изданието. Също така сръбският президент е поискал от НАТО спешно да бъде прекратено насилието срещу сръбското население.

Заповедта на Вучич идва в момент, когато сърбите в град Звечан в Северно Косово стигнаха до сблъсъци с косовската полиция, която се опитваше да помогне на новоизбрания кмет – етнически албанец, да влезе в офиса си, отбелязва Ройтерс.

Гласуването на местните избори беше бойкотирано от сърбите, които са мнозинство в тази зона.

Местните медии съобщиха, че косовската полиция е използвала сълзотворен газ срещу множество, което се е събрало пред сградата на общината.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО