Неизбухнала бомба наложи евакуацията на 2500 жители

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Днес, на югозападния полски град Вроцлав, се наложи евакуацията на 2500 жители след откриването на голяма неизбухнала бомба от Втората световна война, съобщи „Асошиейтед прес“.

Бомбата, с тегло 250 килограма, бе открита по време на строителни работи близо до железопътен надлез в града, предаде БТА.

Полските въоръжени сили потвърдиха, че това е германска авиационна 250-килограмова високо експлозивна бомба от периода на войната. Евакуираните жители на Вроцлав бяха пренасочени с автобуси до безопасни райони, докато екипи за обезвреждане на експлозиви работят на мястото на откриването. Съобщенията в полските медии съобщиха, че движението на влаковете в района е било спряно, докато бомбата не бъде обезвредена.

Полицейската говорителка, Александра Фреус, заяви в интервю за телевизионния канал „Те Фау Ен 24“, че не всички жители са се съгласили да напуснат домовете си и властите не могат да ги принудят на евакуация. Полицията издала обществен призив за евакуация, предупреждавайки за „заплаха за здравето и живота на хората, представена от невзривени боеприпаси“.

През Втората световна война Вроцлав е бил известен на германците като Бреслау. Градът е претърпял сериозни разрушения и тежки сражения, а преди капитулацията на Германия е бил силно бомбардиран от съветските сили.

След войната и промените в Европа, Вроцлав става част от Полша, а границите са реорганизирани, като победената Германия е принудена да отстъпи територия.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
ВСС продължава казуса с Гешев на 12 юни, главният прокурор с обръщение към нацията днес
След близо 14 часа Пленумът на ВСС сложи пауза на заседанието си, на което обсъждаше искането за ... прочетете още »
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »