Неизбухнала бомба наложи евакуацията на 2500 жители

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Днес, на югозападния полски град Вроцлав, се наложи евакуацията на 2500 жители след откриването на голяма неизбухнала бомба от Втората световна война, съобщи „Асошиейтед прес“.

Бомбата, с тегло 250 килограма, бе открита по време на строителни работи близо до железопътен надлез в града, предаде БТА.

Полските въоръжени сили потвърдиха, че това е германска авиационна 250-килограмова високо експлозивна бомба от периода на войната. Евакуираните жители на Вроцлав бяха пренасочени с автобуси до безопасни райони, докато екипи за обезвреждане на експлозиви работят на мястото на откриването. Съобщенията в полските медии съобщиха, че движението на влаковете в района е било спряно, докато бомбата не бъде обезвредена.

Полицейската говорителка, Александра Фреус, заяви в интервю за телевизионния канал „Те Фау Ен 24“, че не всички жители са се съгласили да напуснат домовете си и властите не могат да ги принудят на евакуация. Полицията издала обществен призив за евакуация, предупреждавайки за „заплаха за здравето и живота на хората, представена от невзривени боеприпаси“.

През Втората световна война Вроцлав е бил известен на германците като Бреслау. Градът е претърпял сериозни разрушения и тежки сражения, а преди капитулацията на Германия е бил силно бомбардиран от съветските сили.

След войната и промените в Европа, Вроцлав става част от Полша, а границите са реорганизирани, като победената Германия е принудена да отстъпи територия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО