Швеция: Целта ни е пълноправно членство в НАТО

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Външният министър на Швеция, Тобиас Билстрьом, заяви, цитиран от „Ройтерс“, че Швеция все още се надява да стане член на НАТО преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

През май миналата година Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО, променяйки дългогодишната си политика на военна неутралност, в отговор на конфликта между Русия и Украйна, който започна през февруари 2022 година. За да станат членове на НАТО, кандидатурите на Швеция и Финландия трябва да бъдат ратифицирани от парламентите на всички 30 страни-членки на Алианса.

Въпреки че Финландия вече се присъедини към НАТО през април, членството на Швеция беше блокирано от Турция и Унгария. Тобиас Билстрьом подчерта, че няма алтернативен план и че целта му, и на шведското правителство, е да работят за пълноправно членство в НАТО до срещата във Вилнюс.

Турция избира нов президент в неделя, а резултатите от първия тур показват, че настоящият президент, Реджеп Тайип Ердоган, води. Билстрьом изрази надежда, че след успокояване на политическата ситуация в Турция, турският парламент ще започне процеса на ратификация.

През юни миналата година Швеция и Финландия сключиха споразумение с Турция в Мадрид, с което се цели справяне със загрижеността относно сигурността на Турция. Въпреки това, Анкара продължава да изразява възражения относно Швеция, обвинявайки Стокхолм в предоставяне на убежище на членове на екстремистки групировки, цитира news.bg.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО