Швеция: Целта ни е пълноправно членство в НАТО

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Външният министър на Швеция, Тобиас Билстрьом, заяви, цитиран от „Ройтерс“, че Швеция все още се надява да стане член на НАТО преди срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

През май миналата година Швеция и Финландия официално кандидатстваха за присъединяване към НАТО, променяйки дългогодишната си политика на военна неутралност, в отговор на конфликта между Русия и Украйна, който започна през февруари 2022 година. За да станат членове на НАТО, кандидатурите на Швеция и Финландия трябва да бъдат ратифицирани от парламентите на всички 30 страни-членки на Алианса.

Въпреки че Финландия вече се присъедини към НАТО през април, членството на Швеция беше блокирано от Турция и Унгария. Тобиас Билстрьом подчерта, че няма алтернативен план и че целта му, и на шведското правителство, е да работят за пълноправно членство в НАТО до срещата във Вилнюс.

Турция избира нов президент в неделя, а резултатите от първия тур показват, че настоящият президент, Реджеп Тайип Ердоган, води. Билстрьом изрази надежда, че след успокояване на политическата ситуация в Турция, турският парламент ще започне процеса на ратификация.

През юни миналата година Швеция и Финландия сключиха споразумение с Турция в Мадрид, с което се цели справяне със загрижеността относно сигурността на Турция. Въпреки това, Анкара продължава да изразява възражения относно Швеция, обвинявайки Стокхолм в предоставяне на убежище на членове на екстремистки групировки, цитира news.bg.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »