Нидерландия обмисля да предаде F-16 на Украйна след обучение на пилотите

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Според информацията от Bloomberg, Нидерландия планира да достави изтребители F-16 на Украйна след завършване на обучението на украинските пилоти.

Водещата роля на Нидерландия и Дания в международната коалиция за обучение на украински пилоти беше подкрепена от Обединеното кралство и Белгия. Нидерландското правителство в момента разглежда планове за трансфер на изтребителите и провежда разговори с американски служители, с цел да упражни натиск върху администрацията на президента, Джо Байдън, да одобри доставките на самолетите, предаде „Фокус“.

Въпреки че конкретното решение все още не е взето, източник от медията споделя, че Украйна може да получи някои от самолетите F-16, които са предназначени за продажба, или някои от 24-те самолета, които се използват в момента, през следващата година, в зависимост от графика за обучение. Нидерландия съхранява оперативната готовност на всички свои F-16 чрез редовна поддръжка.

Министерството на отбраната на Нидерландия потвърди, че ще обмисли възможността за доставка на F-16 на Украйна в по-късен етап, като приоритетът в момента е обучението на пилотите. Премиерът, Марк Рюте, заяви, преди това, че няма „табу“ по въпроса за изпращане на изтребители в Украйна.

САЩ също се ангажират да подпомагат обучението на украинските пилоти, като ще работят със своите съюзници, за да определят кога и от кого да бъдат доставени самолетите. Възможно е САЩ да разчитат на доставки от други страни вместо да изпратят свои изтребители F-16 в Украйна.

От началото на руската инвазия Нидерландия е предоставила около 1,6 милиарда евро военна помощ на Украйна.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Времето днес, прогноза за петък, 9 юни: Слънчево, вероятни валежи само в планините на запад
Днес ще преобладава слънчево време, предаде БНТ. Вероятност за валежи, придружени от гръмотевици, има само в планинските ... прочетете още »
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »