Нидерландия обмисля да предаде F-16 на Украйна след обучение на пилотите

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Според информацията от Bloomberg, Нидерландия планира да достави изтребители F-16 на Украйна след завършване на обучението на украинските пилоти.

Водещата роля на Нидерландия и Дания в международната коалиция за обучение на украински пилоти беше подкрепена от Обединеното кралство и Белгия. Нидерландското правителство в момента разглежда планове за трансфер на изтребителите и провежда разговори с американски служители, с цел да упражни натиск върху администрацията на президента, Джо Байдън, да одобри доставките на самолетите, предаде „Фокус“.

Въпреки че конкретното решение все още не е взето, източник от медията споделя, че Украйна може да получи някои от самолетите F-16, които са предназначени за продажба, или някои от 24-те самолета, които се използват в момента, през следващата година, в зависимост от графика за обучение. Нидерландия съхранява оперативната готовност на всички свои F-16 чрез редовна поддръжка.

Министерството на отбраната на Нидерландия потвърди, че ще обмисли възможността за доставка на F-16 на Украйна в по-късен етап, като приоритетът в момента е обучението на пилотите. Премиерът, Марк Рюте, заяви, преди това, че няма „табу“ по въпроса за изпращане на изтребители в Украйна.

САЩ също се ангажират да подпомагат обучението на украинските пилоти, като ще работят със своите съюзници, за да определят кога и от кого да бъдат доставени самолетите. Възможно е САЩ да разчитат на доставки от други страни вместо да изпратят свои изтребители F-16 в Украйна.

От началото на руската инвазия Нидерландия е предоставила около 1,6 милиарда евро военна помощ на Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024

НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО