Лена Бориславова отрече за спецслужбите: Не съгласуваме с никое посолство

Публикувано преди 1 седмица  |  България

Бяха изказани най-различни чувства, емоции, страх – ще има ли бюджет. В тези разговори със страшно напрегната обстановка, не си стоиш удобно на дивана и да спиш, като господин Василев. Нормално е в такава среда не всеки да е обрал емоциите си и не всеки израз да е прецизен – така Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ коментира пред Би Ти Ви Националния съвет на партията в неделя, който Радостин Василев е заснел. Аз бях през цялото време и видях всякакви емоции, много чувства, чуха се много притеснения в тези разговори в толкова напрегната обстановка.

Това е една откровена дискусия на лидерите и членовете на „Продължаваме промяната“, обясни Бориславова и призова всеки да чуе пълния запис, за да чуят с какви притеснения партийците дебатират. Имало е хора, които са се притеснявали от решението за общ кабинет с ГЕРБ.

„На този етап“ с хората на Бойко Борисов са се разбрали Мария Габриел да е единствена от ГЕРБ в общото им правителство с втория мандат.

Днес от ПП отправили въпрос към президента защо бави връчването на мандата и обясни, че така не им се дава шанс да се сформира правителство.

„С аргументи“ ПП-ДБ са успели да убедят ГЕРБ да нанесат поправки и да запазят двойното мнозинство при избирането и свалянето на председателите на ВКС и ВАС.

Тя отрече да има договорки да се пази имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Относно исканията за сваляне на имунитети на депутати, Бориславова обясни, че ПП искат да се спази парламентарната практика от 39-ото НС – да се създава временна комисия, която да решава. Това било европейска практика, като в Европа отнемало около два месеца.

Националната сигурност е българска отговорност и важна част от българския суверенитет. Никоя друга държава не може да ни влияе какъв избор ще направим при бъдещите реформи. Това написа Лена Бориславова от ПП-ДБ в своя Фейсбук профил.

„Открито заявяваме, че за всеки кандидат, който ще предложим за бъдещи назначения в службите, ще държим да има чисто минало, да не е бил част от престъпна група в България и Европа, както и че не е бил агент на вражеска държава или на държавна сигурност“, категорична е тя.

„Не сме съгласували с никое посолство предложения за нито една от службите до този момент, но при крайните назначения и като част от законовите процедури се информират партньорските служби в рамките на задълженията ни като членове на европейския съюз и НАТО (и за да могат да имат достъп до информация). Няма да допуснем никой да повлияе на нашето силно желание за реформа на службите и за съставяне на редовно правителство, което да освободи ръководството на българските служби от дългогодишни зависимости“, подчерта Бориславова.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Адв. Ивайло Дерменджиев е притеснен от паралелната държава
Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, ... прочетете още »
"Шалом" няма претенции към България за периода 1940 - 1944 година
Организацията на евреите в България “Шалом” и нейното ръководство няма, не е имала и няма да има ... прочетете още »
Тихомир Стойчев: Кой ще защити останалия жив от Братя Галеви?
Кризата у нас – политическа и икономическа, започна да рефлектира и в отношенията в криминалните среди. Това ... прочетете още »
Разследване! Използват ли украинските партизани непозволени оръжия
Белгия ще поиска от Украйна разяснения относно твърденията, че оръжия, произведени в Белгия, са били използвани от ... прочетете още »
Румен Радев отива в парламента утре за гласуването на кабинета "Денков-Габриел"
Държавният глава Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, в дневния ред на което ... прочетете още »
Минчо Спасов: МВР няма капацитет да прави активно издирване на лица
Има една хипотеза, която се учудвам, че не чух от разследващите. Тя се практикува често в такива ... прочетете още »
Явор Гечев:  Пожелавам успех на моя наследник. Да внимава с хората, които му дават съвети
Познавам добре предложения за министър на земеделието Кирил Вътев. Той е чудесен бизнесмен. Пожелавам му успех и ... прочетете още »
Хакери удариха Кремъл! Пуснаха фалшиво обръщение на Путин за обща мобилизация и спешна евакуация
"Извънредно обръщение на Путин" е било разпространено в поне три руски области - Ростовска, Воронежка и Белгородска, ... прочетете още »