Кой взриви „Северен поток“? Новите следи водят към Киев

Публикувано преди 2 седмици  |  Света

Нови следи в разследването на саботажа на двата газопровода „Северен поток“, свързващ Русия с Германия, водят към Украйна, предаде Франс прес, като се позова на германското издание „Шпигел“, информира БТА.

Полицейските разследвания се фокусират по-специално върху яхтата „Андромеда“, за която се предполага, че може би е послужила за транспортиране на експлозивите, използвани за саботажа през септември 2022 г. в Балтийско море.

Метаданни от имейл, изпратен по време на наемането на яхтата, водели към Украйна, твърди „Шпигел“. Седмичникът също така съобщава за това, че на яхтата са били открити следи от експлозив – октоген, който е бил много разпространен както на Запад, така и в бившия източен блок.

На 26 септември 2022 г. четири огромни теча на газ, предшествани от подводни взривове, бяха регистрирани в газопроводите, доставящи съществена част от руския природен газ към Европа. Бързо възникнаха подозрения, че става дума за атака. Те породиха всякакви спекулации и хипотези относно това кои са извършителите на тази сложна в логистичен план операция, която освен това е и свръхчувствителна в дипломатически план.

Близо шест месеца след тези взривове, които засегнаха двата газопровода, отговорността за подводната атака си остава мистерия, въпреки разследванията за престъпно деяние, водени в страните от региона – Германия, Швеция и Дания

Според една от версиите гореспоменатата яхта е потеглила от Рощок, пристанище в Северна Германия, на 6 септември с екипаж от 6 души на борда, сред които водолази и лекар.

В началото на седмицата други германски медии, членове на международен разследващ консорциум, пък проучиха как е бил нает плавателният съд, като наемането е било извършено от полска компания, която в действителност е била държана от украинци.

Следователи освен това проучват следа „в украинските военни среди“, според „Зюддойче цайтунг“, Ар Ен Де и Ве Де Ар. Един от пътниците в яхтата, който е имал румънски паспорт, се е оказал всъщност украински гражданин, който в миналото е служил в пехотна част, посочват медиите.

Всички тези улики съвпадат с оценките на няколко разузнавателни служби, според които авторите на саботажа трябва да се търсят в Украйна, обобщава „Шпигел“.

„Възниква въпросът дали този акт е бил извършен от отряд командоси, който не е бил контролиран, или от украинските тайни служби, и в каква степен някои елементи от украински правителствен апарат са били в течение“, коментира изданието.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. тези стратегически инфраструктурни обекти (газопроводите „Северен поток“ – бел. ред.) бяха в центъра на геополитически напрежения, подклаждани след решението на Москва да прекъсне доставките на газ за Европа като предполагаем отговор на западните санкции, наложени на Русия.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 26 май 2023


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
9 юни 1923 г. Кървава гражданска война! Преврат сваля Александър Стамболийски
На 9 юни 1923 г. в България е извършен преврат. Той поставя началото на кървава ескалация в ... прочетете още »
Важните новини във ФАКТИ на 08.06.2023 г.
Бивш командос: Какъв инфаркт?! Ангел Христов го убиха Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма ... прочетете още »
Борислав Сарафов описа странното държание на Иван Гешев след атентата
В два поредни дни главният прокурор Иван Гешев се държеше първо приятелски, а след това войнствено с ... прочетете още »
Най-голямата тайна през последните месеци: това ли е посоката на украинската контраофанзива
The Washington Post съобщи по-рано днес, че дългоочакваната украинска контраофанзива е започнала. От месеци се пази в ... прочетете още »
Малко чудо: Депутатите ще дарят кръв в пленарна зала
Кръводарителска акция ще се проведе в Народното събрание на 28 юни. Това решиха единодушно депутатите по време ... прочетете още »
България ще има нов еврокомисар
В следващите дни Европейската комисия (ЕК) ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар. Това ... прочетете още »
Заповедта за взривяването на язовира е дадена от телефона на Путин
Руските нашественици взривиха Каховската водноелектрическа централа във вторник, 6 юни, след като получиха команда директно от кабинета ... прочетете още »
Петима души бяха убити при стрелба на автомивка
Най-малко петима души бяха застреляни днес на автомивка близо до град Назарет в Северен Израел, а при ... прочетете още »